Nya regler 1:a September! Nya begrepp, cykelpassage och cykelöverfart!

Den 1:a September döptes alla cykelöverfarter om till cykelpassager.

Med tiden kommer vissa cykelpassager byggas om till en ny typ av cykelpassage.
Den nya typen av cykelpassage har man valt att döpa till cykelöverfart.


Vad är det för skillnad mellan en cykelpassage och en cykelöverfart?

Cykelpassage

På en cykelpassage har cyklisterna väjningsplikt mot fordonstrafiken på vägen. Tänk dock på att anpassa din hastighet så att det inte uppstår fara för cyklande och mopedförare som är ute på cykelpassagen. Trafikreglerna här är i princip dom samma som gällde för en cykelöverfart tidigare. En cykelpassage ser ut som det vi kallade för “cykelöverfart” innan den 1:a September.


Cykelöverfart

En cykelöverfart är ett slags “övergångsställe för cyklister” fordonstrafiken på vägen har väjningsplikt mot cyklister och förare av moped klass II på cykelöverfarten. Den är utmärkt med ett nytt vägmärke för cyklöverfart, dom gamla cykelöverfartslinjen(sockerbitarna) och en väjningslinje(hajtänderna) för bilarna på körbanan.

CykelöverfartUngefär så här kommer en cykelöverfart troligen se ut[spacer height=”20px”]

Förvirrande??
Personligen ställer jag mig frågande till varför man har valt att döpa om dom gamla cykelöverfarterna till cykelpassager och sedan använder det gamla namnet cykelöverfart på den nya typen av överfart.

Så med andra ord, har man inte varit förvirrad förut så finns det kanske en viss risk att man har blivit det nu….
Hoppas att jag trots allt har hjälpt dig en bit på vägen!


Lycka till med ditt körkort!
🙂

40 svar på ”Nya regler 1:a September! Nya begrepp, cykelpassage och cykelöverfart!”

 1. Kan ju vara så att man valt namnen för att de ska vara liknande skillnaden på gångpassage och övergångställe? Dvs, passage får man vänta vid och över har du flreträde på.

 2. Ok, på bilden ser vi hur det ser ut för bilisterna. Men hur ser det ut för cyklister/fotgängare? Jo, precis som vanligt…

 3. Hur många liv kommer detta skörda. Vi vet redan nu att de flesta olyckor med oskyddade trafikanter sker på övergångställen. Här pratar vi om cyklar och mopeder som i värsta fall korsar en vägbana i upp till 30 km/tim. Enda vettiga alternativen är väjningsplikt för cykel/moped eller ljusreglering. Nollvisionen känns tyvärr mer och mer avlägsen.

  1. Håller med Jan-Åke till 100%. Detta skapar bara större risk. Tror inte många cykel- och mopedförare kommer sakta ner vid dessa passager då de tror att de är “trygga”. Detta händer hela tiden med zebralagen men då hålls inte samma hastigheter för de korsande.

  2. Cyklisten måste givetvis ha företräde på både cykelöverfart och cykelpassage. Dessutom borde cykelpassage märkas ut med varningsskylt och målning på marken… Dagens regler är ju extremt cykelfientliga!!!

 4. Vilken jubelidiot har kommit på detta istället för att införa en regel om vejningsplikt för bilister vid övergångsställen även för cyckelövergångställen den som kom på detta är skyldig till många liv framöver

 5. Håller med föregående inlägg. Varför inte kalla det för övercycklingsställe då om det innebär samma sak som för gående vid ett övergångsställe?

 6. Som det är idag så är cyklisterna fullständigt hänsynslösa.
  Måste man sedan verkligen ta hänsyn till cyklisterna, som kommer i 30-40 km/timme och bara kastar sig ut över övergångsstället.
  Dessutom kör nästan alla cyklister på gångbanorna och tar absolut ingen hänsyn.
  Polisen borde skärpa sina kontroller av cyklisterna istället för att bara lägga ner alla förundersökningar.

  1. Som cyklist framför du ett fordon och har skyldighet att följa rödljus och skyltar precis som en personbil. Inte konstigt att det är så mycket trafikolyckor för att cyklisterna skiter oftast i alla regler. Måste tillägga att alla gör inte det men för många.

   1. Jag läste det som att han oavsett skyltning saktar ner och kollar läget innan han passerar. Det är inget fel att vara försiktig… Projicerar du kanske dina egna fördomar om cyklister?

    Det är också väldigt få olyckor som bottnar i att cyklister bryter mot trafikregler. Störta andelen olyckor är singelolyckor och pga dålig vägbana eller ouppmärksamhet.

 7. Så “På en cykelpassage har cyklisterna väjningsplikt mot fordonstrafiken på vägen”

  Är det inte tvärt om? Verkar du konstigt om det är väljningspliktmärken i marken på gatan. Dubbla budskap?

 8. Juridik handlar aldrig om Logik.
  Många av de trafikjurister som skriver våra lagar och förordningar saknar själva körkort och de som har körkort har oftast mycket liten egen erfarenhet från trafiken.
  Det är som idrott, alla experterna sitter på läktaren! Idrottsutövarna gör ju bara fel!

  1. För att de så kallade experterna har varit elitidrottare själva och vet vad idrotten innebär, Idiot. *slår mig i pannan över din idioti*

  2. Men allvarligt sluta och höj blicken. Vad grundar du att de som stiftar lagar och förordningar saknar körkort på? Samma grundlösa påståenden som att “öhh de som smalnat av min bilväg och byggt cykelbana kan inte ha körkort”.

   Eh JO vi är väldigt många med körkort och lång erfarenhet från trafiken som både stiftar lagar och är inblandade i trafikplanering. Varför skulle så inte vara fallet, att du inte helt enkelt gillar resultatet?

   1. Då är det ju ännu värre när ni gång efter gång kommer med så ogenomtänkta idiotiska lagar och regler som inte har nån verklighetsförankring och bara betyder att fler och fler människor kommer att få sätta livet till, suck :-/

 9. Kommer det komma upp skyltar om väjningsplikt på alla cykelöverfarter? Så att cyklisterna vwt att dom ska lämna företräde?

 10. Jag tycker detta är jätte bra då jag är både förare samt cyklist. Som cyklist har dag många gånger på övergångställen hoppat av cykeln innan,gått över och på andra sidan nästan blivit påkörd av bilar som bara kör (då har de dessutom kört i väldigt låga hastigheter och kunnat se mig som gående länge) många bilister stannar inte ens för gående på övergångsställen, tro mig fått kasta mig åt sidan några gånger. Så problemett är att få bilister att faktiskt kunna köra bil och veta att de har väjningsplikt vilket många ej bryt sig om. Har även blivit tutad på på en trottoar då en person från en parkering tyckte han hade förkörsrätt in på huvudleden….

  1. Nu är det ju så att du räknas som cyklist även om du går med cykeln och har således haft väjningsplikt mot bilarna när du korsat vägen, så det är du som gör fel och inte har koll på vad som gäller…

 11. Vet inte vad jag ska tycka, om det är bra eller dåligt 🙁
  Kör lastbil inne i centrala Stockholm och DAGLIGEN håller man på att köra över självmordsbenägna cyklister som bara slänger sig ut framför lastbilen när man närmar sig ett övergångställe ( försöker hålla koll så gott det går, dödavinkeln i en lastbil går INTE att jämföra med en personbil) och tror att man hinner reagera när dom kommer i full kareta över och ibland inte ens på övergångsstället.. På vissa ställen inne i stan är det 50 km i timmen men som yrkeschauför så vågar man knappt ligga i 20-30km/h för man vet vad som kommer hända men vet inte var..
  Kan tillägga att minst 2-3 gånger i månaden så har jag cyklister som krockar med min lastbil på raksträckor (vill tillägga att jag står still och jobbar på flaket vid vart tillfälle) pga att dom inte ser var dom cyklar..
  Som sagt, jag vet inte vad jag ska tycka om detta. Jag bara hoppas till gudarna att jag inte råkar “plocka” någon för då kommer det defenetivt vara synd om cyklisten eftersom det tar MYCKET längre tid att stanna en lastbil än en pesronbil (och det spelar inte roll vilken hastighet det gäller och speciellt när man inte väger under 15 ton) och under den tiden kan mycket hända 🙁

  Va rädda om er ute på vägarna..!

 12. Hajtänder….jo jo, hajen drar nog in tänderna på vintern då snön kommer………vad kollar man då på??

   1. Vi får hoppas det blir tydligt skyltat även för cyklisterna. Den ungefärliga bildens skylt blir ju lite svår att se roterad 90°

 13. Jag bara önskar att Alla lär sig och även lär ut de trafikregler som finns.
  Jag blir skitsne på bilister som inte uppför sig, föräldrar som lär sina ungar att det är ok att cykla på obevakade övergångsställen, cyklister som cyklar på fel sida av vägen, gångtrafikanter som lunkar över vägen utan att se sig för.

  Tänk om Alla hade lite koll på läget så hade vi nog inte haft så många olyckor.

  Jag läste nån artikel (när jag låg på sjukhuset efter en trafikolycka) att enligt statistik sker fler olyckor i anslutning till ett övergångställe. MEN det beror på att cyklisten tolkar bilens sänkande hastighet som “Han/hon har sett mig och låter mig köra”, och så har bilisten inte hunnit uppfatta cyklisten utan bara saktat in för att ha koll på andra bilar…

  Inför lite trafikvett i skolundervisningen så kanske det går att nå 0-visionen ändå.

 14. Spännande beslut att de inte återanvände de smala strecken som använts tidigare för övercyklingsställ. Istället använder de en hyfsat svåridentifierad form som man inte lätt känner igen.

 15. Körkortskrav på cykel fr 15 år…och hjälmtvång på samtliga
  Likaväl som att du som arbetslös måste ha körkort minst B , i stort sett på samtliga jobb som finns ??

  1. Betalar du alla arbetslösas körkort då? För det är fan inte billigt att ta.. Och varför ska nån annan bestämma om jag ska ha hjälm eller inte? Det är ingen annan som tar skada av det.

 16. När jag var liten fick vi lära oss att ( när vi skulle gå över en gata),att titta till höger och vänster , åt båda sidor innan vi skulle gå över, nu kör vi bil ,och nu är det fortfarande vi som ska titta till höger och vänster så att det inte kommer någon som bara rusar ut på gatan och ska över…!

  1. Båda måste ju kolla för att vi är människor och kan missa. Annars skulle det ju inte vara olyckor för jag tror ju inte att man springer ut i gatan med flit, eller kör å någon med flit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *