Råd till handledare

Inledning

Att vara handledare åt någon som skall ta körkort kan vara en utmaning och föremål för mycket irritation. Samtidigt kan det vara väldigt givande och kul.

Hur ni kommer uppleva övningskörningen handlar till stor del om er personkemi och hur ni väljer att lägga upp övningskörningen.

Vem är bäst lämpad att övningsköra med? Mamma eller pappa?

Det handlar om självkännedom och personkemi.

Som föräldrar har ni haft några år på er att lära känna ert barn som ni skall övningsköra med. Rannsaka er själv och tänk efter. Vem av er handlar lättast i konflikt med ert barn?

Vem lyssnar han/hon mest på?
Om du känner att du lätt handlar i konflikt med ditt barn är det kanske bäst att någon annan är handledare åt ert barn?

Lärar/elevroll

Att vara handledare handlar om att inta en lärare/elevroll.

Jag har jobbat som trafiklärare i snart 20 år och kommer ytterst sällan i konflikt med någon av mina elever på trafikskolan. Under alla dessa år har det hänt 3 gånger. Med tanke på antalet elever som tagit körkort för mig är detta inte en särskilt hög siffra.

Privat har jag varit handledare åt 3 elever. Min syster, min bror och min sambo.

När jag övningskörde med min bror fungerade samarbetet perfekt.

Att övningsköra med min syster och min sambo var ett helt annat kapitel…..

Min syster stannade vid ett tillfälle bilen vid en busshållplats och tog bussen hem och med min sambo blev den nästan skilsmässa.

Ja! Dom har faktiskt körkort idag och jag lever lycklig med min sambo.

Vad jag vill få sagt är att det inte är särskilt lätt att vara lärare åt någon som står en nära. Som lärare i trafikskolan har man en inbyggd respekt för sina elever och eleverna visar en viss respekt mot en som lärare. När man övningskör med någon man har en personlig relation med glömmer man lätt att vara just lärare och elev!

Gör upp en plan för ert samarbete!

När en elev kör sin första lektion med mig frågar jag alltid vilka förväntningar han/hon har inför sin utbildning. Jag frågar även hur eleven lättast tillgodogör sig kunskap. Alla människor är olika! Bara för att jag vill lära mig saker enligt en viss princip, är det inte sagt att alla andra fungerar på samma sätt.

Det är er uppgift att ta reda på vad som fungerar bäst. Diskutera om vilka förväntningar ni har och hur ni lättast jobbar tillsammans innan ni påbörjar resan mot körkortet! Var lyhörd!

Ha tålamod och ta inget för givet!

Som handledare har du haft körkort i några år och hunnit skaffa dig gott om körvana. Förmodligen tänker du inte särskilt ofta på vad du gör när du kör bil?

Glöm inte att saker som känns självklara för dig oftast inte är lika självklara för din elev?

Fundera på vilka olika moment du gör när du kör bil och försök att plocka ner det i dess beståndsdelar. Det är dessa beståndsdelar som du sedan skall förmedla till din elev!

Felinlärning

Om du är osäker på huruvida du som handledare lär ut på ett korrekt sätt är all idé att låta din elev köra några lektioner på en trafikskola. Ju tidigare i utbildningen, desto bättre!

Följ med på lektionerna och be läraren att den ger er råd om hur ni skall jobba när ni övningskör därhemma. Detta kan spara mycket pengar.

Jag har vid ett flertal tillfällen haft elever som kört mycket hemma och har lärt sig fel. Om dom övat mycket hemma kan det ibland ta fler lektioner att rätta till felen än om dom kört hela sin utbildning på trafikskolan. Att ändra på fel som sitter i ”ryggmärgen” tar tid!

Att leva som man lär….

Föregå med gott exempel, du kommer bli granskad! Det är viktigt att du föregår med gott exempel. Uttrycket ”hobbypolis” tror jag skapades av körkortsaspiranter!?

För några år sedan hade jag en elev som körde igenom en cirkulationsplats och sa:

Hur f..n kan man vara så j..la dum att man inte blinkar sig ur rondellen?

Hon blev irriterad på en bil som körde i cirkulationsplatsen när hon var på väg in i den. Hon blev osäker på huruvida den skulle köra ur cirkulationsplatsen och om hon behöva vänta på den. Bekymret var bara att hon i sin irritation själv glömde att blinka sig ur cirkulationsplatsen… Varpå jag frågade henne

–Men vänta lite… Blinkade du innan du körde ur cirkulationsplatsen?

Hon var tyst en stund och utbrast sedan…..

–Hmm…………. Martin! Jag sa inget!….

Nåväl, ibland kan det bli lite komiskt! Detta är något du kan råka ut för och måste bemöta.

Vi kan alla göra fel. Men försök att föregå med gott exempel.

Det är du som bestämmer.

Det är du som bestämmer när din elev är redo att gå vidare till nästa övning och inte din elev! Tänk “säkerhet” och bygg upp utbildningen i steg. Jag kommer berätta mer om detta i ett senare inlägg.

Ett exempel…

Om din elev vill öva motorvägskörning och du känner att han/hon inte är redo för att öva på motorvägskörning, så blir det ingen motorvägs lektion. Det är du som bestämmer!

Råd till handledare

Inlärningsmetoder och lektionsindelning

Detta är ett omfattande ämne som det skrivits många böcker om. Att kunna behandla alla teorier och idéer inom pedagogiken i ett blogginlägg är omöjligt! Här följer några grova råd om hur du kan jobba för att förmedla dina kunskaper till din elev.

Inlärningsmetoder

Förståelse

Sträva efter att förklara varför din elev skall göra saker på ett visst sätt. Förståelse för varför man gör en viss sak i en viss ordning är A och O. Det är mycket lättare att acceptera att man skall göra något om man vet varför man skall göra det.

Bästa kunskaperna förvärvas när man får upptäcka någonting själv! Låt din elev prova sig fram. Tänk dock på trafiksäkerheten. Ta inga risker! Ställ gärna frågor för att kontrollera om din elev har förstått.

Hur du förmedlar dina kunskaper till din elev

5 sinnen vi använder för att inhämta information…

  • Synen
  • Hörseln
  • Känseln
  • Luktsinnet
  • Smaksinnet

Smaksinnet använder vi kanske inte så ofta när vi kör bil? Om vi har för vana att tugga på ratten så är vi kanske inte så lämpliga bilförare?..

Synen, hörseln och känseln använder vi oss däremot väldigt mycket av. När man skall lära sig något är det oftast bäst om man både får se och höra hur man skall göra.

Som handledare finns det många olika sätt att förmedla sina kunskaper.

Du kan…

Demonstrera

Byt plats med eleven, visa och berätta hur han/hon skall göra..

Instruera

Berätta under körningen vad eleven skall tänka på. Detta fungerar endast om det är småsaker som behöver rättas till! Obs! Ha inga längre diskussioner under körningen. Din elev måste kunna koncentrera sig på körningen! Stanna då hellre vid kanten och instruera.

Rita/berätta

Stanna och diskutera i lugn och ro vad eleven skall rätta till. Låt i första hand din elev själv komma fram till vad som gått fel och hur han/hon kunnat handla annorlunda.
Ta gärna med en penna och papper om ni behöver rita.

ipad bil

Elektroniska hjälpmedel

Använd gärna Ipad eller en mobiltelefon och titta på filmer eller inlägg som du hittar på denna sida. Instruktionsfilmer hittar du under menyn ”instruktionsfilmer”.

Prata inte sönder lektionerna

Ett vanligt misstag vid privat övningskörning är att man som handledare ”pratar sönder” lektioner. Detta är ett vanligt misstag när eleven har kommet lite längre i utbildningen.

Ett exempel-

Ni har gått igenom hur det fungerar när man skall följa skyltar och eleven skall öva självständigt. Eleven har fått i uppgift att följa skyltarna mot Göteborg.

Som handledaren säger du…

-Ser du skylten därborta? Sväng åt höger där borta vid trädet, så kommer du till Göteborg!

Risken är att din elev aldrig kommer att kunna köra självständigt när han/hon “kör bil med hjälp av din mun”.

Självklar måste du ge eleven en del stöd i början av övningarna, men försök att låta eleven köra så självständigt det bara går mot slutet av övningarna. Visst, om du måste prata för att undvika en farlig situation så skall du prata!

Varför chansa? Din bästa chans att fixa lappen!

Köp tillgång till vårt kompletta teorimaterial!

Endast 99:-
ERbjudande

75 lektioner

Med gott om bilder och lättläst text. I lektionerna hittar du allt du behöver kunna för att fixa teoriprovet.

Över 1400 övningsfrågor

Våra övningsprov är utformade för att du skall ha största möjliga chans att fixa kunskapsprovet!

Praktiska körråd

Spar pengar och fixa körningen på egen hand! I Genvägen får du fler körråd än du får någon annanstans! Samma råd som du får på en trafikskola.

Nervositetshanteraren

Verktyg för att hantera nervositeten inför körprovet! Här får du viktiga råd om hur du skall tänka inför körprovet.

75 lektioner

Med gott om bilder och lättläst text. I lektionerna hittar du allt du behöver kunna för att fixa teoriprovet.

Över 1400 övningsfrågor

Våra övningsprov är utformade för att du skall ha största möjliga chans att fixa kunskapsprovet!

Nervositetshanteraren

Verktyg för att hantera nervositeten inför körprovet! Här får du viktiga råd om hur du skall tänka inför körprovet

Praktiska körråd

Spar pengar och fixa körningen på egen hand! I Genvägen får du fler körråd än du får någon annanstans! Samma råd som du får på en trafikskola.

Lektionsindelning

Obs! Detta är endast förklarat i väldigt grova drag. I senare inlägg hittar du ett mer detaljerat upplägg för dom olika övningarna.

De tre delarna

  • Inledning
  • Genomförande
  • Avslutning

Inledning(innan ni kör)

Mål/syfte, Vad skall ni öva på och varför.

Diskutera om vad ni övade på under föregående lektion och förklara varför det ni skall öva på idag är en naturlig fortsättning av det ni övade på senaste lektionen.

Kontrollera att eleven läst på inför lektionen(läxan). Det är viktigt att han/hon har en god teoretisk grund. Körkortsboken med tillhörande studiehäfte finns att köpa i vår webbshop. I studiehäftet hittar du dom olika övningarna.

Gå igenom vad ni skall öva på genom att demonstrera, rita eller berätta. Välj vilken metod som passar er bäst…

Sätt upp ett mål för dagens övning!

Försäkra dig om att eleven har förstått innan ni kör.

Genomförande(när ni kör)

Ställ gärna frågor till din elev om varför han/hon handlade på ett visst sätt. På så vis får du ett “kvitto” på om han/hon har förstått. Stanna gärna och diskutera om din elev är osäker på något.

Ge gärna råd under körningen men prata inte för mycket!

Avslutning(efter körningen)

Mötte ni målet?

Börja alltid med att låta eleven själv reflektera över vilka delar av körningen han/hon tycker gått bra eller mindre bra. Låt eleven själv komma fram till lösningar och vad han/hon behöver öva mer på! I en ideal värld skall du inte behöva säga så mycket här, för eleven återger ändå exakt dom sakerna som du tänkt säga. Ett av dina mål som handledare skall vara att få igång elevens kritiska tänkande! Självbedömning är viktigt!

Uppfyllde ni målet med dagens övning?

Diskutera om vad ni övat på i kronologisk ordning, vad som hänt under lektionen från början till slutet. Prata om vad han/hon behöver öva mer på och varför.

Se till att ge din elev beröm! Alla människor växer när dom får beröm!

Sen kan det ju förstås ibland vara farligt att ge för mycket beröm. Nåväl, du känner ditt barn bäst!

Ge läxa inför nästa lektion.

Bygg upp övningen stegvis och öva målmedvetet.

trappa

Skala ner bilkörningen i dess beståndsdelar. Portionera ut delarna i lagom små portioner och börja med grunderna!

Vad jag vill säga med detta är att om du skall lära dig att cykla samtidigt som du jonglerar är det bara dumt att försöka sätta sig på en cykel och försöka cykla samtidigt som du försöker lära sig att jonglera. Du hade förmodligen lärt dig att cykla först och sedan lärt dig att jonglera. Därefter hade du provat på att göra de båda samtidigt!

Ett exempel…

Din elev skall inte behöva lägga en massa energi på att hålla koll på trafikregler och övrig trafik när han/hon har fullt upp med att växla! Först när din elev känner sig säker på att starta och växla bör han/hon på allvar börja hålla koll på övrig trafik!

Genom att stressa sig genom övningarna kommer körkortsutbildningen bara att ta längre tid. Ni utsätter er dessutom för en massa onödiga risker genom att stressa!

I ett senare inlägg kommer jag berätta om vad din elev skall kunna innan ni går vidare till nästa övning.

Träna aktivt

Att köra till affären och handla är oftast bättre än att inte öva alls. Men om ni tränar aktivt på dom övningarna som eleven faktiskt behöver öva på så ger det mer!

Jag får ibland höra..  

–Varför skall vi öva motorvägskörning? Jag körde med pappa till Göteborg igår, 30 mil och det gick bra.

När jag sedan kontrollerar elevens kunskaper och kör på motorvägen visar det sig att eleven har svårt för att anpassa farten när han/hon skall köra in på motorvägen från en påfart. Det visar sig även eleven har svårt för att anpassa farten på avfarterna.

Orsaken till att det fungerat bra därhemma och mindre bra på trafikskolan är att man gjort en påfart på motorvägen och kört rakt fram i 30 mil och sedan kört av. Att köra rakt fram i 30mil är inte svårt!

Svårigheten ligger oftast i att anpassa farten på påfarter och avfarter. Öva aktivt och effektivt. Kasta inte bort en massa mil!

Krav, ansvar och risker

Under övningskörning är du som handledare ansvarig för körningen och ”kör” bilen i juridisk mening. Om ni krockar betraktas du som förare! Det är du som har körkort, inte din elev.

Parkeringsbromsen

Den enda bromsen du har att tillgå är parkeringsbromsen. Parkeringsbromsen är ingen effektiv broms. Jämfört med fotbromsen ger parkeringsbromsen en extremt lång bromssträcka! Du riskerar dessutom att få sladd på bilen om drar för hårt i parkeringsbromsen.

broms1

Så med andra ord, räkna inte med att parkeringsbromsen kan hjälpa er ur en situation! Tänk dig att du inte har någon broms!

Dessutom är många bilar utrustade med en elektronisk parkeringsbroms där man aktiverar bromsen genom att trycka på en knapp. På dessa bilar kan du inte använda parkeringsbromsen vid färd.

Ratten

Var inte rädd för att ta i ratten om det behövs. Men försök att förutse faran och prata eleven ur situationen innan den uppkommer. Om du ändå måste ta tag i ratten, så lägg vänster hand på ratten och tag ett rejält grepp! Gör inga häftiga rörelser, om du inte måste! Var beredd på att eleven ibland kan försöka att styra emot!

Utrustning

Vid övningskörning skall övningskörningsskylten vara väl synlig där bak på bilen.

speglar

Köp även extra backspeglar för att kunna hålla koll på bakomvarande trafik och vad eleven tittar på.
Som trafiklärare hade jag inte velat arbeta utan dessa!

Försäkringsvillkor

Kontrollera bilens försäkringsvillkor. Vissa bilförsäkringar godkänner inte övningskörning eller har en högre självrisk vid övningskörning.

Krav på handledare

Det krävs att du är van och skicklig bilförare. Som handledare skall du ha fyllt 24 år och haft körkort för fordonet under sammanlagt minst 5 av de senaste 10 åren och det får inte ha varit återkallat i mer än tre månader under de senaste tre åren.

Du får inte heller haft körkort med villkor om alkolås de senaste tre åren. Ditt körkort skall vara utfärdat i något av länderna inom EU eller Norge, Island och Liechtenstein.

Du och din elev skall även ha gått en handledarkurs(introduktionskurs)

Här hittar du mer information om bland annat handledarkurs

Kursplan

All övningskörning styrs av trafikverkets kursplan som du kan hitta här- http://www.transportstyrelsen.se/tsfs/TSFS%202011_20.pdf

 

Lycka till! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *