Skall jag ta körkort för en automat växlad bil? Eller manuellt växlad bil?

Automat växlad bil? Manuellt växlad bil?

automat eller växlat körkort

För några år sedan var det lättare att svara på frågan. På den tiden var inte så många bilar automatväxlade. Man behövde därför ett körkort för växlad bil oftare i det dagliga livet.

I dagsläget är betydligt många fler bilar automatväxlade.

Dom automatväxlade bilarna har dessutom blivit bättre än dom var förut. Dom växlar mjukare. Dom har oftast inte någon högre bränsleförbrukning än motsvarande modell med manuell växellåda, vilket dom hade förut.

Vissa bilmodeller har till och med en lägre bränsleförbrukning med automat växlad låda än med vanlig växellåda. Om du tänker skaffa en el eller hybridbil har du dessutom inget val.

Elbilar och hybridbilar är endast utrustade med automatlådor. Frågan är om vi inte kommer att få se mycket mer av dessa biltyperna i framtiden?

En annan fördel med att skaffa körkort för automat växlad bil är att dom är enklare att köra. Du slipper lära dig att växla. Det är betydligt mycket enklare att starta och stanna. Du slipper jobba med kopplingen och behöver endast gasa och bromsa vid färd. Detta gör att du kan använda din uppmärksamhet till att hålla koll på allt annat som du behöver hålla koll på när du kör bil.

Vad är nackdelen med ett automat körkort då?

Du får endast köra automatväxlade bilar om du tar ett automat körkort. Du får inte köra bilar med manuell växellåda.

Om du tar ett “vanligt” körkort för manuellt växlade bilar får du både köra manuellt växlade och automatväxlade bilar.

Vad skall jag välja då?

Om du vet med dig att du kommer att få svårt med att lära dig att växla och ändå tänker köpa en automatväxlad bil är valet enkelt! Ta körkort för automatväxlad bil!

Om du känner att du inte kommer få något problem med att lära dig att växla och kommer köra med många olika bilar, eller endast har tillgång till en växlad bil är ditt smartaste val nog fortfarande att ta ett växlat körkort.

Lycka till med körkortet! 🙂

Förstår du körkortsteorin när du läser på denna sidan?

Köp tillgång till vårt kompletta teorimaterial!

Endast 99:-
ERbjudande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *