Promillehalt. En vanlig myt….

-Går promillehalten ner snabbare om jag äter fet mat eller dricker grädde under tiden jag dricker?

Detta är en fråga som ofta återkommer och svaret är enkelt!

Svaret är= NEJ och åter NEJ!

För ett tag sedan genomförde jag och en god vän ett vetenskapligt experiment…

Jag drack ett stort glas konjak på tom mage samtidigt som min vän drack ett glas med full mage. Jag var hungrig och han var mätt. Han hade dessutom ätit en hel pizza. Vi har ungefär samma kroppsbyggnad och vikt.

I vetenskapens namn kontrollerade vi vår promillehalt vid olika tillfällen med hjälp av en alkoholtestare och antecknade resultatet.

Så här såg resultatet ut…..

Promillehalt i förhållande till hur mycket man ätitJag fick ganska snabbt en högre promillehalt än min vän.

Det tog däremot längre tid för honom att förbränna alkoholen. Han kände sig aldrig särskilt berusad och han uppfattade det även som att alkoholen var ur kroppen tidigare än vad jag gjorde. Orsaken till att det känns som att man blir nykter snabbare när man ätit mat är att maten samlas i magsäcken och fördröjer förbränningen. Kroppen får längre tid på sig att förbränna alkoholen och man känner sig inte lika berusad. Detta gör även att det tar längre tid att bli nykter!

Om man däremot dricker på tom mage blir kroppen tvingad att förbränna alkoholen snabbare och man känner av alkoholens verkningar mycket snabbare. På så vis går promillehalten ner snabbare.

Självklart kan promillehalten variera mellan människor på grund av många andra faktorer som, t ex kön, kroppsvikt, hälsotillstånd och medicinering. Testet var med andra ord kanske inte särskilt vetenskapligt men illustrerar ändå ganska tydligt skillnaden mellan promillehalten när man dricker med tom eller full mage.

Testet genomfördes med samma typ av alkoholmätare som polisen använder och jag drack exakt samma mängd alkohol som min vän.

Med detta sagt!

Bara för att det känns bättre dagen efter festen när du ätit mycket kan du inte vara säker på att alkoholen är ur kroppen. Dessutom sliter det på kroppen att förbränna alkohol. Risken är stor att du är trött. Kör inte när du druckit eller dagen därpå! Detta gäller även om du drucket med tom mage!

Lycka till med körkortet! 🙂

Förstår du körkortsteorin när du läser på denna sidan?

Köp tillgång till vårt kompletta teorimaterial!

Endast 99:-
ERbjudande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *