Risker på större landsvägar

Preview
Voiced by Amazon Polly


Hög hastighet

Med högre hastigheter blir marginalerna för misstag mindre och olyckorna blir allvarligare. Det är viktigt att du är tydlig med vad du tänker göra. Det inträffar många allvarliga olyckor årligen på våra landsvägar.

Fartblindhet

Som oerfaren förare är det lätt att bli fartblind. Detta gör att du underskattar hastigheten och kör snabbare än vad du tror att du gör. Fartblindhet kan ställa till med problem om det kommer ut hinder på vägen eller när du skall svänga av landsvägen. Var misstänksam! Du kör kanske fortare än du tror?

Avstånd

Många förare håller ett allt för kort avstånd till framförvarande fordon. Bli inte en av dom! Du har ingenting att vinna på att köra nära framförvarande fordon. använd dig av 3-sekunders regeln. Du kan läsa mer om den i en senare lektion.

Omkörning

Tyvärr inträffar årligen många mötesolyckor till följd av farliga omkörningar. Kör bara om när du är 100% säker på att du kan göra det på ett säkert sätt.

Trötthet

Att köra på större landsvägar kan vara monotont. Det är lätt att tröttheten smyger sig på. Var extra uppmärksam på kroppens signaler på kvällen då risken för trötthet är som störst!

Vilt

Risken för att det kan komma ut ett djur på vägen är som störst på landsvägar. Var uppmärksam och anpassa farten därefter. Det är svårare att upptäcka djur som håller på att springa ut på vägen än du kanske tror?

Några risker i samband med att du skall köra in på landsvägen

risker mc Det som ser ut som en moped är kanske en motorcykel. Risken är stor att fordonet håller en högre fart än du räknat med! risk bil skymmer Var misstänksam på vad som kan finnas bakom en svängande bil. Kör inte förrän du är helt säker på att det är fritt! risker omkörning Du måste alltid titta åt båda hållen innan du svänger ut. Detta gäller även om du skall svänga åt höger. Risken är att det pågår en omkörning.

Vänstersvängar

Var extra försiktig i samband med vänstersvängar. Försök att undvika att ha större fordon bakom dig när du skall svänga åt vänster ifrån en landsväg. Detsamma gäller om du har en kö av fordon bakom dig. Ibland är det säkrare att köra vidare och hitta någonstans att vända....

Vill du läsa mer?

Resterande del av denna sidan är endast tillgänglig för medlemmar i Genvägen till körkortet.
I Genvägen finns allt du behöver kunna inom både körkortsteori och praktik:  
  • Komplett körkortsbok online(E-learning).
  • Över 1000 övningsfrågor.
  • Fler körråd än du hittar någon annanstans!
  • Verktyg för att hantera nervositeten inför körprovet!
  • Genvägen är lättläst och passar därför även för personer med läs och skrivsvårigheter!
Fixa teorin på en månad och hela ditt teorimaterial har endast kostat 99:-. 
Starta resan mot körkortet idag! Klicka här för att läsa mer
Tillbaka till:Genvägen till körkortet > Större landsvägar