Hjul och däck

Förhandsgranska

Däck

Det finns en mängd olika däckstyper och fabrikat. Skillnaderna mellan olika däcksfabrikanter och däckstyper kan vara ganska stora. Vissa däck har bättre grepp på torra vägar än på fuktiga vägar och tvärtom.

Oftast är regummerade däck bäst för miljön. Ett regummerat däck är ett begagnat däck som man har lagt nytt gummi på.

En del bilar är utrustade med ett så kallat nödhjul. Det är till för att användas när du fått punktering på något av däcken. Ett nödhjul skall bara användas för att köra kortare sträckor. Tänk på att om du kör med ett nödhjul är det viktigt att kontrollerar hur fort du får köra med det. Oftast får man inte köra fortare än ca 80 km/t med ett nödhjul. Dessutom får man vanligtvis inte köra längre än ca 8 mil med ett nödhjul. I bilens instruktionsbok hittar du mer information om vad som gäller.

Mönsterdjup

Det är viktigt att du med jämna mellanrum kontrollerar däckens mönsterdjup. Minsta tillåtna mönsterdjup är….

Sommardäck 1,6 mm

Vinterdäck 3 mm, som används under perioden 1:a Dec – 31:a Mars.

Tänk på att däckets egenskaper försämras när det slitits ner till ca 3-4 mm i mönsterdjup. Risken för vattenplaning ökar. Med andra ord bör du inte vänta med att byta dina sommardäck tills att mönsterdjupet är 1,6mm. Byt redan vid 3-4 mm.

Om du sällan kör med bilen bör du byta däck minst var 10:e år. Däck blir gamla och dess egenskaper försämras med tiden.

Om du behöver byta däck skall du ser till att samtliga däck är av samma typ. Om bilen, t ex är utrustad med sommardäck skall där finnas sommardäck på samtliga hjul. Detsamma gäller med vinterdäck eller odubbade och dubbade däck.

Det är även viktigt att dom två framhjulen har ungefär samma mönsterdjup. Detsamma gäller med bakhjulen. Om du, t ex skall byta höger framhjul är det som regel bäst att byta vänster framhjul också. Då riskerar du inte att få olika mönsterdjup på framdäcken.

Vad är mönsterdjup?

Däck. Mönsterdjup

Mönsterdjupet är hur djupa skårorna i däcket är. Ta en titt på bilden. Här ser vi däcket från sidan. Du mäter mellan den djupaste delen däcksmönstret (se den högra pilen) och den högsta delen av mönstret (se den vänstra pilen).

Slitagevarnare

Däck. Slitagevarnare

Många däck har inbyggda slitagevarnare som är cirka 1,6mm(varierar mellan däckfabrikaten). Slitagevarnare är höga tvärgående upphöjningar i däckmönstrets botten som framträder när däcket blir slitet. Har dessa däckmönstret samma höjd som slitagvarnaren bör du byta däck omedelbart.

Vinterdäck

Under vinterhalvåret när det finns risk för snö eller halka skall din bil vara utrustad med vinterdäck. Det är märk med ”MS” som står för mud and snow. En del vinterdäck är märkta med en symboler som liknar en snöflinga och en alptopp.

Vinterdäck finns med dubbar eller utan dubbar.

Skillnad. Sommar och vinterdäck

Ett vinterdäck har oftast ett grövre mönster än ett sommardäck.

Dubbade vinterdäck ger bäst grepp på:

Isiga vägar

Men dom ger sämre grepp på:

Barmark(t ex, vägar utan is)

På snöiga vägar är det ingen större skillnad på greppet mellan dubbade och odubbade däck.

Datum dubbade vinterdäck

Datum dubbade vinterdäck
Den 16:e April- 30:e September är det förbjudet att använda dubbdäck om det inte är vinterväglag.

Datum vinterdäck

Datum vinterdäck

Vinterdäck måste användas när det råder vinterväglag under tiden 1:a December- 31:a Mars.

Vinterväglag

Att bedöma huruvida det är vinterväglag eller inte kan vara svårt. Men om du blir stoppad av polisen är det polisen som gör bedömningen. Men som grundregel kan man säga att det är vinterväglag när det finns is, snö, snömodd eller frost någonstans på vägbanan eller i närheten av vägen.

Vinterdäck på sommaren?

Du får köra med med odubbade vinterdäck på sommaren. Men vinterdäck har oftast ett högre rullmotstånd än vad sommardäck har och detta medför att bränsleförbrukningen och utsläppen av avgaser blir högre. Dessutom är vinterdäck inte gjorda för varmare temperaturer. Detta gör att däcket slits snabbare på sommaren.

Varför chansa? Din bästa chans att fixa lappen!

Köp tillgång till vårt kompletta teorimaterial!

Endast 99:-
ERbjudande

75 lektioner

Med gott om bilder och lättläst text. I lektionerna hittar du allt du behöver kunna för att fixa teoriprovet.

Över 1400 övningsfrågor

Våra övningsprov är utformade för att du skall ha största möjliga chans att fixa kunskapsprovet!

Praktiska körråd

Spar pengar och fixa körningen på egen hand! I Genvägen får du fler körråd än du får någon annanstans! Samma råd som du får på en trafikskola.

Nervositetshanteraren

Verktyg för att hantera nervositeten inför körprovet! Här får du viktiga råd om hur du skall tänka inför körprovet.

75 lektioner

Med gott om bilder och lättläst text. I lektionerna hittar du allt du behöver kunna för att fixa teoriprovet.

Över 1400 övningsfrågor

Våra övningsprov är utformade för att du skall ha största möjliga chans att fixa kunskapsprovet!

Nervositetshanteraren

Verktyg för att hantera nervositeten inför körprovet! Här får du viktiga råd om hur du skall tänka inför körprovet

Praktiska körråd

Spar pengar och fixa körningen på egen hand! I Genvägen får du fler körråd än du får någon annanstans! Samma råd som du får på en trafikskola.

Snökedjor

Du får använda sommardäck tillsammans med snökedjor på vintern.

Ekonomi/säkerhet

Kontrollera däckstrycket med jämna mellanrum. Ett felaktigt lufttryck gör att däcket slits ut snabbare än normalt. Dessutom kan väggreppet bli sämre och det är då lättare att få sladd. Med ett felaktigt däcktryck kan även bränsleförbrukningen öka. I bilens instruktionsbok kan du se vad däcktrycket skall vara.

Om däcket slits mer i mitten eller i på sidorna av slitbanan beror det oftast på ett felaktigt lufttryck. Kontrollera även så att där inte sitter något i däcket, som t ex en skruv eller att däcket inte är skadat på sidorna.

Lågfriktionsdäck

Vilken sorts däck du väljer spelar roll för bilens bränsleförbrukning. Välj däck som rullar lätt (lågt rullmotstånd). Med lågfriktionsdäck blir bränsleförbrukningen lägre och därmed blir även utsläppen lägre.

Körsätt

Ju snabbare du, kör desto mer slits däcken. Ett mjukare körsätt sliter dessutom mindre på däcken.

Hjulinställning

Däck. Hjulinställning

Om däcken slits snett är det dags att kontrollera att kontrollera hjulinställningen.

Med en felaktig hjulinställning slits hjulen mycket snabbare i kanterna. I extrema fall kan du även känna att bilen drar åt något håll när du kör på en rak väg.

En vanlig orsak till att man behöver justera hjulinställningen är att man har kört på en trottoarkant. Dom flesta däcksfirmor och verkstäder gör hjulinställningar.

Balansering

Däck. balansering

Om du kör med ett felaktigt balanserat däck slits det snabbare. Slitaget blir oftast fläckvis på hjulet. De flesta däcksfirmor och verkstäder kan balansera däck. Om du känner att bilen/ratten skakar i vissa hastigheter beror det förmodligen på att något hjul är felaktigt balanserat.

Mer om däck..

Efterspänn alltid hjulbultarna. Om du bytt hjul är det viktigt att du efter att du kört ca 5-10 mil efter bytet efterspänner hjulbultarna. Annars riskerar du att hjulen lossnar. Att efterspänna är speciellt viktigt på aluminiumhjul.

Det rekommenderas att du alltid har dom bästa däcken där bak. Orsaken till detta är att bakdäcken står för den största delen av bilens kursstabilitet. Med bra däck bak minskar risken för bakvagnssladd.

Släp/däck

Om du kör med ett släp på vintern gäller samma regler om sommar/vinterdäck på släpet som för bilen. Tänk på att om du har dubbdäck på bilen så måste du även ha dubbdäck på släpet vid vinterväglag. Annars riskerar du att råka ut för s k fällknivsverkan(dvs att bilen/släpet viker sig som en fällkniv).

Oftast får man inte köra fortare än ca 80 km/t med ett nödhjul och vanligtvis inte köra längre än ca 8 mil innan man byter hjul. I bilens instruktionsbok hittar du mer information om vad som gäller.

Det är viktigt att du med jämna mellanrum kontrollerar däckens mönsterdjup.

Minsta tillåtna mönsterdjup är….
-Sommardäck 1,6 mm
-Vinterdäck 3 mm, som används under perioden 1:a Dec – 31:a Mars.

Samtliga däck skall vara av samma typ. Om bilen är utrustad med sommardäck skall där finnas sommardäcksamtliga hjul. Detsamma gäller med vinterdäck eller odubbade och dubbade däck.

Ett vinterdäck är märk med ”MS” som står för mud and snow. En del vinterdäck är märkta med en symboler som liknar en snöflinga och en alptopp.

Ett vinterdäck har oftast ett grövre mönster än ett sommardäck.

Dubbade vinterdäck ger bäst grepp isiga vägar

Den 16:e April- 30:e September är det förbjudet att använda dubbdäck om det inte är vinterväglag.

Vinterdäck måste användas när det råder vinterväglag under tiden 1:a December- 31:a Mars.

Ju snabbare du, kör desto mer slits däcken. Ett mjukare körsätt sliter dessutom mindre på däcken.

Det rekommenderas att du alltid har dom bästa däcken där bak. Med bra däck bak minskar risken för bakvagnssladd.

Om du kör med ett släp på vintern gäller samma regler om sommar/vinterdäck på släpet som för bilen. Tänk på att om du har dubbdäckbilenmåste du även ha dubbdäck på släpet vid vinterväglag. Annars riskerar du att råka ut för s k fällknivsverkan(dvs att bilen/släpet viker sig som en fällkniv).

Lektionsetiketter: Bilen
Tillbaka till:Genvägen till körkortet > Bilen