Vad jag kan göra med bilen för att sänka utsläppen

Preview
Voiced by Amazon Polly

Bilen och miljön

Bränsleförbrukning/miljöbelastning Det finns ett tydligt samband mellan bränsleförbrukning och utsläpp. Ju mer bränsle bilen drar, desto mer avgaser släpper den ut.

Luftmotstånd

Bilens luftmotstånd spelar en stor roll för bränsleförbrukningen. Undvik att ha takräcke eller takbox på bilen om du inte använder det. Öppna rutor eller öppen taklucka påverkar också luftmotståndet negativt.

Däck

Däcken spelar en stor roll för bränsleförbrukningen. Att köra med rätt lufttryck kan göra stor skillnad! Ett för lågt lufttryck kan höja bränsleförbrukningen och försämra köregenskaperna. Kontrollera lufttrycket med jämna mellanrum. Välj däck som rullar lätt (lågt rullmotstånd). Ett däck som rullar lätt kan spara 3-5% i bränsleförbrukning. Välj inte onödigt breda däck! Breda däck ger högre bränsleförbrukning än smala däck. Att ha ca 10-15% högre lufttryck än vad där står i instruktionsboken kan också spara bränsle. Överdriv inte! Med ett allt för högt däckstryck slits däcket snabbare.

Varudeklaration däck

Till alla nya däck finns en varudeklaration. På den kan du se…
  • Däckets ljudnivå
  • Hur effektivt det bromsar bilen vid vått underlag
  • Hur lätt det rullar (rullmotstånd).

Regummerade däck

Regummerade däck är begagnade däck där man lagt på en ny slitbana, dvs nytt gummi. Regummerade däck är oftast bättre för miljön eftersom att man inte behöver tillverka ett helt nytt däck, utan återanvänder stommen från ett gammalt däck. Dock kan köregenskaperna bli sämre med regummerade däck.

Service

Det är viktigt att du servar bilen med jämna mellanrum. Med regelbunden service minskar bränsleförbrukningen och utsläppen. Det är även viktigt att du servar bilen för att den skall vara så säker som möjligt och för att en eventuell garanti skall fortsätta att gälla. Gamla bilar behöver servas oftare än nya bilar.

Biltvätt

Undvik att tvätta bilen därhemma. Vattnet tillsammans med bilvårdsprodukterna du använder rinner ner på marken och hamnar därefter i en gatubrunn. Gatubrunnen leder därefter det orenade vatten rakt ut i närmsta vattendrag. Om du ändå väljer att tvätta därhemma så är det viktigt att du väljer miljömärkta bilvårdsprodukter, bilschampo, etc. Undvik att använda avfettningsmedel. Biltvättar är utrustade med reningsanläggningar som stoppar olja och andra miljöfarliga rester ifrån att hamna i avloppet. Välj därför helst att tvätta bilen i en biltvätt. Vaxa bilen regelbundet. Då behöver du inte tvätta bilen lika ofta. Smuts fäster inte lika lätt på en ny vaxad bil.

Katalysatorn och motorvärmare

En katalysator renar ca 80-95% av avgaserna. Katalysatorn fungerar inte när motorn är kall. Genom att använda motorvärmare minskas utsläppen. Katalysatorn renar en stor del av avgaserna men den renar dock inte koldioxiden!! Använd gärna motorvärmare för att undvika kallstarter. Med hjälp av motorvärmare är motorn varm när du startar den. På så vis sänker du utsläppen och sänker bränsleförbrukningen. Dessutom slits motorn mindre när den är varm. Koppla in motorvärmaren ca en och en halv timme innan du skall köra om det är ca -15 grader i luften. Koppla in den en timme innan om det är 0 grader och en halvtimme innan om det är 10 plusgrader. Använd inte motorvärmaren för länge. Du slösar då bort onödigt mycket el.

Varför kan katalysatorn inte rena koldioxid?......

Vill du läsa mer?

Resterande del av denna sidan är endast tillgänglig för medlemmar i Genvägen till körkortet.
I Genvägen finns allt du behöver kunna inom både körkortsteori och praktik:  
  • Komplett körkortsbok online(E-learning).
  • Över 1000 övningsfrågor.
  • Fler körråd än du hittar någon annanstans!
  • Verktyg för att hantera nervositeten inför körprovet!
  • Genvägen är lättläst och passar därför även för personer med läs och skrivsvårigheter!
Fixa teorin på en månad och hela ditt teorimaterial har endast kostat 99:-. 
Starta resan mot körkortet idag! Klicka här för att läsa mer
Lektion etiketter: Miljö
Tillbaka till:Genvägen till körkortet > Miljön