Över/understyrd, framhjulsdrift och antisladdsystem

Preview
Voiced by Amazon Polly


Överstyrd och understyrd

Vid normala körförhållanden är det svårt att känna om bilen är över eller understyrd. Du märker skillnaden först när bilen börjar tappa greppet mot vägbanan.

 

Vad innebär det att bilen är överstyrd

Du närmar dig en sväng och styr. Bilen svänger mer än vad du vridet ratten.

Hur skall du kunna komma ihåg detta?

Jo, tänk så här!!

Smaka på orden….

Överstyrd… ÖVER=MER
Dvs, bilen styr mer än du vill.

 

Vad innebär det att bilen är understyrd?

 Du närmar dig samma sväng och styr. Trots att du styr vill inte bilen köra i den riktningen du har styrt. Den vill bara köra rakt fram.

Hur skall du kunna komma ihåg detta?

Jo, tänk så här!!

Smaka på orden….

Understyrd… UNDER=MINDRE
Dvs, bilen styr mindre än du vill.

 

Orsaker till att bilen är överstyrd kan vara…

 • Slitna bakdäck
  Med slitna bakdäck riskerar du att bilens bakände tappar greppet mot vägen när du svänger. Detta gör att bilens styr mer än du tänkt dig.
 • För lågt däckstryck i bakhjulen
  Med lågt tryck i bakdäcken riskerar du att bilens bakände tappar greppet mot vägen när du svänger. Detta gör att bilens styr mer än du tänkt dig.
 • Tung last bak i bilen
  Du riskerar att bakändan tappar greppet om du, t ex kör för fort in i en sväng med mycket last därbak. Prova att kasta pil med spetsen pekande mot dig. Pilen kommer svänga i luften. Hoppas du förstår vad jag menar…
 • Motorbroms eller gaspådrag i bakhjulsdriven bil
  Vid kraftig motorbroms eller gaspådrag med en bakhjulsdriven bil riskerar du att bakänden tappar greppet i en sväng.

Orsaker till att bilen är understyrd kan vara…

 • Slitna framdäck
  Med slitna framdäck riskerar du att bilens framände tappar greppet mot vägen när du svänger. Detta gör att bilens styr mindre än du tänkt dig.
 • För lågt däckstryck i framhjulen
  Med lågt tryck i framdäcken riskerar du att bilens framände tappar greppet mot vägen när du svänger. Detta gör att bilens styr mindre än du tänkt dig.
 • Motorbroms eller gaspådrag i framhjulsdriven bil
  Vid kraftig motorbroms eller gaspådrag med en framhjulsdriven bil riskerar du att framänden tappar greppet i en sväng. Bilen vill därför inte svänga och kör därför bara rakt fram.
 • Hård inbromsning med bil utan ABS(låsningsfria bromsar)
  Om bilen inte är utrustad med ABS riskerar du att hjulen låser sig när du, t ex bromsar hårt i en sväng. Den tappar därför helt greppet mot vägbanan. Bilen svänger då inte, den kör bara rakt fram.

Framhjulsdrift

Ur säkerhetssynpunkt är oftast framhjulsdrift bäst.

Framhjulsdrivna bilar är oftast understyrda. Att hantera en understyrd bil vid en sladd är oftast mycket enklare än att hantera en överstyrd bil. Dock får du se upp! Om framhjulen spinner så tappar du också styrförmågan. Oftast räcker det att du släpper gasen för att återfå väggreppet. De flesta bilarna är framhjulsdrivna.

Bakhjulsdrift

En bakhjulsdriven bil är oftast bättre om du skall dra ett släp än en framhjulsdriven bil. Dock har den oftast sämre vägegenskaper när det är halt väglag. Om du råkar få spinn på bakhjulen är risken stor för bakvagnssladd. Det räcker oftast inte med att man släpper gasen för att återfå kontrollen över bilen.

Fyrhjulsdrift

En del bilar är fyrhjulsdrivna. Fyrhjulsdrift är säkrare än fram/bakhjulsdrift. En fyrhjulsdriven bil tar sig lättare fram vid dåligt väglag.

Obs!! Precis som med alla andra bilar så kan du även få sladd på en fyrhjulsdriven bil!! Kör inte fortare bara för att du kör med en fyrhjulsdriven bil!!

Antispinnsystem

Antispinnsystemets uppgift är att förhindra att hjulen spinner om du gasar för mycket. Det gör att det är lättare att komma fram vid halt väglag och det minskar risken för sladd.

Antisladdsystem

Antisladdsystemets känner av om bilen sladdar och hjälper till att häva sladden genom att bromsa något av hjulen. Med hjälp av antisladdsystemet har många liv räddats. Olika biltillverkare kallar antisladdsystemet olika namn och förkortningar.

Några exempel… DSTC, ESC eller ESP.

 

»Snabbteori


Snabbteori/ kort sammanfattning

 • Överstyrd…
  ÖVER=MER
  Dvs, bilen styr mer än du vill.
  Bakhjulsdrivna bilar är oftast överstyrda
 • Understyrd…
  UNDER=MINDRE
  Dvs, bilen styr mindre än du vill.
  Framhjulsdrivna bilar är oftast understyrda
 • Antispinnsystemets uppgift är att förhindra att hjulen spinner om du gasar för mycket.
 • Antisladdsystemets känner av om bilen sladdar och hjälper till att häva sladden genom att bromsa något av hjulen.

Dölj

Lektion etiketter: Bilen
Tillbaka till:Genvägen till körkortet > Bilen