Stötdämpare, styrsystem och elsystem

Preview
Voiced by Amazon Polly

Stötdämpare

Stötdämparna har till uppgift att dämpa fjädringens rörelser. Om stötdämparna är slitna blir väggreppet mycket sämre. Detta kan vara speciellt farligt i svängar och vid hård inbromsning på ojämna vägar.

Kontroll av stötdämpare

Du kan kontrollera stötdämparna genom att ta tag i karossen och bestämt trycka ner bilen över hjulen och sen släppa. Om stötdämparna är dåliga kommer bilen gunga upp och ner några gånger. När du trycker ner och släpper bilen skall den fjädra tillbaka och stanna i utgångsläget och inte fortsätta att gunga.

Styrsystemet

Styrsystemet är liksom alla andra delar av bilen känsligt för slitage. Du kan kontrollera styrsystemet genom att låta hjulen peka rakt och gå ur bilen. Låt sidorutan vara nere. Styr med små vridningar och titta på vänster framhjul. Om inte hjulet vrids direkt när du styr är styrsystemet slitet och där har blivit glapp i det. Glapp i styrningen kan ge skakningar i ratten när du kör. Detta kallas ibland för rattfrossa. Rattfrossa kan även orsakas av obalans i framhjulen.

Servostyrning

Styrservosystemet gör att det går lättare att styra. På äldre bilar utan styrservo går det tungt att styra. På de flesta bilar fungerar styrservon endast när motorn är igång annars blir det mycket tungt att styra. Om du blir bogserad måste du vara beredd på att bilen blir tungstyrd.

Kontroll av styrservo

Du kan kontrollera styrservon genom att ta tag i ratten och styra en aning utan att hjulen vrids. Starta motorn. Känn efter om motståndet i ratten försvinner och om hjulen styrs.  Styr så långt det går åt båda hållen. Känn även efter att ratten inte hugger till när du styr. Om den gör det är där förmodligen luft eller smuts i styrservosystemet. Om det går trögt att styra efter att du startat motorn är styrservon förmodligen helt ur funktion. Tänk på att styrservon förmodligen inte fungerar om du blir bogserad. Var beredd på att du får ta i när du styr!

Elsystemet...

Vill du läsa mer?

Resterande del av denna sidan är endast tillgänglig för medlemmar i Genvägen till körkortet.
I Genvägen finns allt du behöver kunna inom både körkortsteori och praktik:  
  • Komplett körkortsbok online(E-learning).
  • Över 1000 övningsfrågor.
  • Fler körråd än du hittar någon annanstans!
  • Verktyg för att hantera nervositeten inför körprovet!
  • Genvägen är lättläst och passar därför även för personer med läs och skrivsvårigheter!
Fixa teorin på en månad och hela ditt teorimaterial har endast kostat 99:-. 
Starta resan mot körkortet idag! Klicka här för att läsa mer
Lektion etiketter: Bilen
Tillbaka till:Genvägen till körkortet > Bilen