Att följa skyltar, del 2

Att följa skyltar…

Så här tolkar du en körfältsvägvisare

centrum röd

Om du skall köra mot centrum eller Lasarettet kan du välja antingen vänster eller höger körfält. Texten är placerad nära både den vänstra och den högra pilen. Du måste dock köra rakt fram i korsningen.

e22 gul

Om du skall köra mot E22 måste du svänga höger eftersom att E22 är placerat närmst pilen som pekar åt höger.

 

 

3 Vanliga misstolkningar av skyltar som mina elever som skall ta körkort ofta gör……

Skylt 1.

Vid vilken eller vilka av skyltarna skall du svänga till höger om du skall till E22an?

körfältsvägvisare lurigt 5Svar= Du skall svänga till höger på alla skyltarna!

 

e22 gul
Så länge E22 är placerat till höger om den högra pilen som pekar rakt och det finns en pil som pekar åt höger i samma fält som E22 är placerat i skall du svänga åt höger. Om E22 är placerat strax över eller under högerpilen spelar ingen roll!

 

Skylt 2.

Hjärup

Om du skall följa skyltningen mot Hjärup skall du svänga åt höger. Pilen på skylten är böjd. Det betyder att du skall svänga åt höger i första korsningen efter skylten och inte på den lilla vägen du ser strax innan skylten. Korsningen du skall svänga i är placerad där handen i bilden pekar(klicka gärna på bilden).

Skylt 3.

kör under pilen

Om du har i uppgift att följa centrum väljer du det vänstra körfältet. Som jag tidigare nämt i första delen av denna miniserien är det viktigt att alltid placera sig i körfältet rakt under pilen. I detta fallet under pilen vid texten centrum. Ett vanligt nybörjarfel är att man konstaterar att både vänster körfält och körfältet i mitten går rakt fram och därför tycker att det inte spelar någon roll i vilket av dom körfälten man placerar sig.

körfält välj rätt 3

Om skylten hade sett ut så här så hade du kunnat välja både det vänstra körfältet och körfältet i mitten om du hade velat köra mot centrum.

 

Sist men inte minst. Viktigaste rådet! Köp dig tid!

Vad jag menar är följande…..

  1. Titta långt fram så att du ser skyltarna i god tid. Om du ser skyltarna i god tid så får du mer tid att läsa och tolka dess innebörd och kan välja körfält därefter.
  2. Gaspedalen är en tidsmaskin. Håll nere tempot när du närmar dig skyltarna så får du mer tid på dig att läsa och tolka. Gasar du på så får du mindre tid på dig.


Lycka till! 🙂

 

 

4 svar på ”Att följa skyltar, del 2”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *