Detta behöver du veta om miljöanpassad körning/ecodriving

Preview
Voiced by Amazon Polly


Planera din körning

En av de viktigaste punkterna inom miljöanpassad körning är att köra med framförhållning, dvs att planera körningen så att du undviker hårda inbromsningar och onödiga stopp.

Ett exempel…
Du är ute och cyklar. Vad är jobbigast? De första pedaltagen när du startar från noll? Eller att cykla i låg fart och då öka farten?

Svaret är lätt!

Att starta från noll är jobbigast. De första pedaltagen tar mest av dina krafter. Detsamma gäller med bilen. Låt säga att din bil väger ca 1500kg. Att få 1500kg i rullning kostar bränsle. Det kostar mindre att öka farten på en bil som redan är i rullning.

För att undvika onödiga stopp kan du….

Sakta in i tid när du närmar dig en vägkorsning där det står bilar och väntar, så kanske du kan slippa stanna.

Anpassa farten till övrig trafik när du ska in i en cirkulationsplats, så att du om möjligt kan undvika att stanna.

Anpassa farten inför trafiksignaler så att du om möjligt slipper stanna.

Starter och växelval

Kör bara ett par billängder i ettan innan du lägger i tvåan. Gör en bestämd acceleration (ca halv gas) i 2:an och växla till fyran. Om du redan är uppe i fart och kör i ex 3:an kan du kanske växla från trean direkt till femman. Prova dig fram. Accelerationer kostar bränsle och därför är det viktigt att på så kort tid som möjligt kommer upp till marschfart och hög växel.

Försök att inte överskrida 3 000 varv per minut, och gasa inte med mer än halv gas. Annars riskerar du att sätta katalysatorn ur funktion och öka utsläppen av hälso- och miljöfarliga ämnen.

Sträva efter att köra på högsta möjliga växel. Som en tumregel kan man säga att, ju högre växel du kör i, desto mindre bränsle drar bilen.

Jämn gas och hastighet

Håll ett så jämnt tryck på gaspedalen du kan. Det underlättar om du håller ett rejält avstånd till framförvarande fordon. Då påverkas du inte lika mycket av ryckigheter i exempelvis en kö.

Håll hastighetsgränserna

Om du sänker din hastighet från 110 till 100 km/tim minskar du bränsleförbrukningen med 10 procent.
Om du sänker din hastighet från 100 till 90 km/tim minskar du bränsleförbrukningen med ytterligare 10 procent.

Överlag förlorar du mindre tid på att köra långsammare än du kanske tror.

Studier har visat att om alla höll hastighetsbegränsningarna så skulle vi spara motsvarande 200000 personbilars utsläpp årligen.

Bromsning och motorbromsning

Använd motorbromsen så mycket som möjligt. Planera körningen och sänk farten genom att släppa gasen i tid (släpp den helt). Växla ner strax innan motorns varvtal minskat till ca 1000 varv/minut.  Moderna bilar drar inte något bränsle vid motorbromsning.

Att använda sig av motorbromsen ger ofta en dubbel vinst! Om du sänker farten mestadels med hjälp av motorbromsen kräver detta oftast att du släpper gasen i god tid inför exempelvis korsning eller en sväng. Följden av detta blir att du måste släppa gasen tidigt inför exempelvis en korsning eller en sväng. På så vis har du även sparat bränsle genom att du har gasat mindre.

Enda nackdelen med detta är att du riskerar att bromsarna blir dåliga på grund av att de används för lite. Detta kan dock lätt avhjälpas genom att du ”motionerar” bromsarna lite då och då genom att trycka till lite hårdare. Tänk på att kontrollera bakomvarande trafik innan du ”motionerar”….

Tomgångskörning

Undvik tomgångskörning!
Tomgångskörning gör både din plånbok tunnare och förstör miljön. Se till att ha gjort allt klart innan du startar motorn. Ställ in stol, speglar, lägg bilen i växel och släpp parkeringsbromsen innan du startar motorn.

En kall motor släpper ut mer avgaser än en varm motor. Men dom totala utsläppen blir högre om du låter bilen stå på tomgång för att låta motorn bli varm innan du kör. Kör iväg direkt efter att du startat motorn.

Sammanfattning-

 • Planera din körning – undvik onödiga stopp
 • Starter- Kör endast några få billängder innan du växlar upp
 • Kör på högsta möjliga växel
 • Ha jämn gas och hastighet – Pumpa inte gasen
 • Håll hastighetsbegränsningarna
 • Använd motorbromsen – Undvik fotbromsen
 • Undvik tomgångskörning

 

»Snabbteori


Snabbteori/ kort sammanfattning

 • Gör detta för att sänka dina utsläpp…
  Planera din körning

  -Kör bara ett par billängder i ettan innan du lägger i tvåan. Gör en bestämd acceleration (ca halv gas) i 2:an och växla till fyran. Om du redan är uppe i fart och kör i ex 3:an kan du kanske växla från trean direkt till femman. Accelerationer kostar bränsle och därför är det viktigt att på så kort tid som möjligt kommer upp till marschfart och hög växel.
  -Försök att inte överskrida 3 000 varv per minut, och gasa inte med mer än halv gas. Annars riskerar du att sätta katalysatorn ur funktion och öka utsläppen av hälso- och miljöfarliga ämnen.
  -Sträva efter att köra på högsta möjliga växel.
  Jämn gas och hastighet
  Håll hastighetsgränserna
  Använd motorbromsen så mycket som möjligt.
  Undvik tomgångskörning!

Dölj

Lektion etiketter: Miljö
Tillbaka till:Genvägen till körkortet > Miljön