Så här gör du en kraftig acceleration! Varvtal, vad är det?

Acceleration…

acceleration

Ibland kan det vara nödvändigt att göra en kraftig acceleration. Ett sådant tillfälle kan vara om du svängt ut på en väg och missbedömt en lucka. Då kan det vara livsviktigt att att komma iväg så snabbt som möjligt. Det är därför viktigt att du övar på att accelerera.

Öva på en öde väg med torrt underlag. Slappna av och “häng” inte på ratten när du växlar! Börja försiktigt!

Obs!!! Du behöver inte ge full gas dom första gångerna!!!

Gör så här…

  1. Gör en vanlig start
  2. Växla upp till 2:an
  3. Gasa på, full gas(foten i golvet) om underlaget tillåter
  4. Växla upp till 3:an när du är uppe i ca 5000 varv (se förklaring)
  5. Gasa på och växla ev upp till 4:an

Om du skall gasa upp till ca 5000 varv i 3:an är beroende på hur snabb bilen är och gällande hastighetsbegränsning.

Obs!!! 
Vid uppväxlingen är det viktigt att du släpper gasen helt innan du trycker ner kopplingen. Det är också viktigt att du när du har växlat inte ger för mycket grundgas när du lyfter upp kopplingen. Annars riskerar du att slita kopplingen i onödan.

Stirra inte på varvräknaren vid accelerationen. På vissa bilar går kanske antispinnsystemet igång vid en kraftig acceleration. Lätta då en aning på gasen.

Lätta även på gasen om hjulen spinner loss. Din bil är kanske inte utrustad med antispinnsystem?

Var inte rädd för att motorn låter när du gasar på. Undvik dock att köra på för höga varvtal.

För högt varvtal?

För högt varvtal

Vad menas med “för höga varvtal”?

Jo, om du tittar på varvräknaren kan du på dom flesta bilar se på markeringarna någonstans strax över 5000-6000 varv/min att siffrorna är röda, eller att där är ett rött fält. Att köra i dessa varvtalen är inte bra för motorn. Under kortare stunder tar motorn förmodligen ingen skada men i längden är det inte bra.

Dom röda markeringarna syns inte så tydligt på varvräknaren på bilden. Du kan dock se att där är några extra små streck mellan 5000-7000 varv/min.

Vid vilka varvtal accelererar bilen bäst?

Acceleration. Kraft och varvtal

Vilka varvtal bilen accelererar kraftigast i varierar mellan olika bilmodeller och motoralternativ. Störst skillnad brukar det vara mellan diesel- och bensindrivna bilar.

Ta en titt på bilden till höger. Över varvräknaren är det en halvcirkel som är tonad i vitt och grönt. När nålen pekar på det gröna området i halvcirkeln är det bäst kraft och bilen accelererar kraftigast.

Bilden illustrerar kraften i en dieseldriven bil. Om du kör med bensindriven bil kan du oftast räkna med att kraften kommer vid något högre varvtal än illustrationen visar, vid ca 1000 varv/min högre.

Testa! Kör i tvåan i ca 1000 varv/min och ge full gas under cirka en sekund för att sedan släppa gasen. Testa sedan att göra samma sak i 4000 varv/min.

Du kommer känna en stor skillnad i hur bilen accelererar.

Vad menas med “varv/min”?

Jo, hur snabbt motorn snurrar. Om nålen på varvräknaren pekar på ettan betyder det att motorn snurrar med 1000 varv per minut. Vid tvåan snurrar den med 2000 varv per minut, osv… Du kan ofta höra på motorn om du kör på ett högt eller lågt varvtal. Vid ett högt varvtal brummar motorn högt och vid ett lågt varvtal låter den mindre.

När du kommer över ett visst varvtal (ca 5000 varv/min) avtar kraften. Det finns då ingen anledning att fortsätta att accelerera i den växel du kör i. Växla därför upp. Detta gäller en dieseldriven bil.

Vid vilket varvtal kraften avtar på varierar mellan olika motortyper. På vissa bilar kan du kanske vänta med att växla tills att motorn är uppe i ca 6000 varv/min?

Hoppas du har fått en förståelse för i vilka varvtal bilen accelererar kraftigast och när det är dags att växla. Med detta sagt är det viktigt att du inte stirrar på varvräknaren när du accelererar utan håller koll på vägen framför! Försök att lära dig att lyssna på motorn och känna efter hur bilen reagerar.

Obs!!! Den ena motorn är inte den andra lik. Varvtalssiffrorna i detta inlägget stämmer kanske inte helt in på din bil? Testa hur din bil accelererar i dom olika varvtalen, så får du svaret.

 

Lycka till med körkortet! 🙂