Deformationszoner, bilbälte och krockkudde

Preview
Voiced by Amazon Polly

Deformationszoner

En modern bil har deformationszoner fram och bak. Det innebär att bilen är som säkrast vid krock mot fram eller bakpartiet. Vid en krock där vi kör in i en annan bil med vår front trycks bilen ihop på ett kontrollerat sätt för att krocken skall bli mjukare. Om bilen varit styvare hade krocken inneburit en större belastning för vår kropp. Bilar är mycket sämre skyddade mot krockar ifrån sidorna än ifrån krockar mot fronten och bakpartiet.

Dragkrok/krocksäkerhet

En fast monterad dragkrok gör att krockskyddet försämras om någon kör på bilen bakifrån.

Bilbälte

Bilbältet är ett av de bästa skydden vi har. För att det skall fungera på rätt sätt är det viktigt att bältet är så spänt mot kroppen som möjligt. Ha aldrig bältet utanpå tjocka kläder som t ex en dunjacka och se till att det inte är vridet. En del bilar är utrustade med bältessträckare som spänner upp bältet mot kroppen vid en kollision. På så vis minskas risken för att man kastas mot ratten. Dessutom förbättras krockkuddens skyddseffekt. Risken för skador minskar med ca 50% om du använder säkerhetsbälte jämfört med inget bälte alls. Ca 40% av alla bilister som dör i trafiken är obältade!

Gravid/bälte

Vid graviditet är det viktigt att bältets undre del dras ner under magen mot låret. På så vis minskas risken för skador på barnet i samband med en krock. I slutskedet av en graviditet är det olämpligt att köra bil. Risken är då stor att barnet skadas av ratten och krockkudden. Det är då bättre att åka som passagerare med stolen långt bak för att minska risken för skador på barnet vid en krock.

Nackskydd

Nackskyddet är i första hand inte en bekvämlighetsdetalj. Det är till för att skydda mot nackskador. Huvudet slungas ofta bakåt vid en krock. Risken är då stor för s k pisksnärtskador (whiplashskador). Justera nackskyddet så att det är så nära huvudet som möjligt. På så vis minskar du risken för whiplashskador.

Krockkudde

Krockkudden (airbag) är ett av våra viktigaste skydd i bilen. Vid en krock blåses en krockkudde upp på ca 0,1 sekund. Krockkuddarna är placerade på olika utsatta ställen i bilen och är främst till för att skydda mot skador i ansikte och bröst....

Vill du läsa mer?

Resterande del av denna sidan är endast tillgänglig för medlemmar i Genvägen till körkortet.
I Genvägen finns allt du behöver kunna inom både körkortsteori och praktik:  
  • Komplett körkortsbok online(E-learning).
  • Över 1000 övningsfrågor.
  • Fler körråd än du hittar någon annanstans!
  • Verktyg för att hantera nervositeten inför körprovet!
  • Genvägen är lättläst och passar därför även för personer med läs och skrivsvårigheter!
Fixa teorin på en månad och hela ditt teorimaterial har endast kostat 99:-. 
Starta resan mot körkortet idag! Klicka här för att läsa mer
Lektion etiketter: Bilen
Tillbaka till:Genvägen till körkortet > Bilen