Barn i bilen

Förhandsgranska

Ansvar

Som förare är du alltid ansvarig för att dina passagerare som är under 15 år är skyddade. Huruvida dom skall använda bältesstol, bilbarnstol eller babyskydd bestäms i första hand av barnets storlek. Barnskydd skall vara E-godkända.

Bakåtvända babyskydd och bilbarnstolar ger det bästa skyddet.

Airbag

Glöm inte att airbagen måste vara avstängd om barnskyddet är monterat i framsätet. Barnet riskerar att bli allvarligt skadat vid en krock om airbagen inte är urkopplad!

Här följer en genomgång av lämpliga skydd för barn:

Babyskydd

Barn i bilen. Babyskydd

Babyskydd används när barnet är 0-9 månader, eller tills att det sitter stadigt. Ett babyskydd spänner du fast med bilbältet på avstånd ifrån instrumentpanelen. Babyskydd monteras vanligast i framsätet.

Obs!!
Om du monterar babyskyddet i framsätet skall du alltid stänga av krockkudden! Om du glömmer att stänga av krockkudden kan det leda till allvarliga skador på barnet vid en krock!

Bakåtvänd bilbarnstol

Barn i bilen. Bakåtvänd bilbarnstol

En bakåtvänd bilbarnstol används när barnet är från ca 7 månader- 4 år, eller tills att barnets öron når upp till bilbarnstolens överkant. Stolen får inte användas på en plats med inkopplad krockkudde!

Bältesstol/bälteskudde

Bakåtvänd bilbarnstol. Bältesstol/bälteskudde

En bältesstol eller bälteskudde används ifrån ca 4 års ålder och fram till att barnet är 135 centimeter långt. Den säkraste placeringen är i baksätet. På en bältesstol eller bälteskudde spänns barnet oftast fast med bilens vanliga säkerhetsbälte. Stolen får inte användas på plats med inkopplad krockkudde!

Barn som är 135-140 centimeter långa

Bältesstol/bälteskudde används tills att barnet är 135 centimeter långt. Därefter får det sitta på en vanlig plats. Undvik platser med krockkudde eftersom att barnet kan skadas av krockkudden vid en krock. Var noga med att den del av bältet som går över bröstet (diagonala delen) också skall gå över axeln och inte vid halsen.

När barnet är över 140cm kan det sitta på en plats med krockkudde.

Två undantag ifrån reglerna….

  • Barn som är 3 år eller äldre och är kortare än 135 cm får åka i baksätet utan barnskydd om de använder bälte. Detta gäller endast vid kortare sträckor.
  • Barn som är yngre än 3 år får vid lämplig färd i korta sträckor åka i baksätet utan barnskydd i en taxi.

Som förare är du ansvarig för att dina passagerare som är under 15 år är skyddade.

Barnskydd skall vara E-godkända.

Bakåtvända babyskydd och bilbarnstolar ger det bästa skyddet.

Airbagen måste vara avstängd om barnskyddet är monterat i framsätet. Barnet riskerar att bli allvarligt skadat vid en krock om airbagen inte är urkopplad!

Babyskydd används när barnet är 0-9 månader, eller tills att det sitter stadigt.

En bakåtvänd bilbarnstol används när barnet är från ca 7 månader- 4 år, eller tills att barnets öron når upp till bilbarnstolens överkant.

En bältesstol eller bälteskudde används ifrån ca 4 års ålder och fram till att barnet är 135 centimeter långt. Den säkraste placeringen är i baksätet.

När barnet är över 140cm kan det sitta på en plats med krockkudde.

Barn som är 3 år eller äldre och är kortare än 135 cm får åka i baksätet utan barnskydd om de använder bälte. Detta gäller endast vid kortare sträckor.

Barn som är yngre än 3 år får vid lämplig färd i korta sträckor åka i baksätet utan barnskydd i en taxi.

Lektionsetiketter: Bilen
Tillbaka till:Genvägen till körkortet > Bilen