Jag är rädd för att köra bil! Hur blir jag av med min körrädsla?

Detta inlägget är främst riktat till dig som redan har körkort och är rädd för att köra bil. Men vissa av råden kan du som skall ta körkort säkert även ha nytta av!

Som med många andra rädslor finns det bara en lösning….

-“Hoppa upp på hästen!”

rädd för att köra bil

Vad jag menar med detta är att om du rider och ramlar av hästen bör du inte ta en paus för att du är rädd för att ramla av.

Genom att vänta kommer du bara bli ännu räddare för att rida! Det är viktigt att du konfronterar din rädsla och omgående hoppar upp på hästen!

Till en början rider kanske du väldigt sakta och jobbar på att bli ett med hästen. Men med tiden försvinner rädslan och du rider som tidigare igen.

Detsamma gäller när du skall köra bil! Det är bara att ta hästen i tyglarna och komma igång!

Så här kommer du i gång med körningen!

Tänk efter…
Börja med att göra en lista med situationer som känns jobbiga.

Fundera över vilka situationer och vilken typ av körning du tycker är jobbigast. Rangordna dem efter vad du tycker är jobbigast. Om du tycker att det är jobbigare att köra i cirkulationsplatser än att köra på motorväg, placerar du körning i cirkulationsplats över motorvägskörning i listan.

Börja med att öva på det du tycker är minst jobbigt. Öva tills att du känner att oron har försvunnit. Det finns en gräns för hur stark ångest man kan ha. Den kan inte bli hur stark helst!

Öva sedan på nästa punkt på listan som du tycker är jobbig. Öva tills att din ångest försvunnit. Jobba sedan dig uppåt i listan.

Ta gärna med någon i din omgivning som du känner dig trygg med. Låt det inte gå för långt mellan övningstillfällena.

Övriga råd:

  • Kontakta gärna en trafikskola och ta några körlektioner. Att köra bil i en trafikskolebil under en körlektion är något av dom säkraste sätten att vistas i trafiken. Ta gärna en titt här.
  • Kontakta en psykolog som är specialiserad på kbt behandling.
  • Nervositetshanteraren. Ett helt unikt material s

Lycka till! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *