Vad är det för skillnad på att övningsköra med en bensindriven jämfört med en dieseldriven bil?

 Diesel eller Bensin

Dieseldrivna bilar har oftast ett högre vridmoment på låga motorvarv än vad motsvarande bensindrivna bil har. Detta innebär att en diesedriven bil oftast är lite ”snällare” i starterna än en bensindriven bil är. Du kan vara ganska oförsiktig med kopplingen vid starterna i en dieseldriven bil utan att få motorstopp.

En bensindriven bil är betydligt känsligare och du måste vara försiktigare med kopplingen vid starterna för att undvika motorstopp. Bensindrivna bilar kräver dessutom oftare att du ger grundgas vid lite snabbare starter för att undvika motorstopp. Dieseldrivna bilar klarar sig oftare utan grundgas.

Om du kör i bilens tomgångsvarvtal, dvs släpper gasen och låter bilen rulla ner i fart tills att den bara rullar av sig själv i en växel. Kommer en bensindriven bil rulla betydligt saktare i växlarna än vad en dieseldriven bil gör. Detta kan upplevas lite jobbigt om du kör en dieseldriven bil och närmar dig t ex en skymd korsning med dålig sikt. Med en bensindriven bil fungerar det kanske bra att köra i 2:an och farten blir tillräckligt låg. Med en dieseldriven bil blir du tvungen att växla ner för att hinna med att titta i korsningen, den rullar snabbare i samma växel.Med andra ord behöver du växla ner oftare med en dieseldriven bil.

Detta är en högst generaliserande bild av verkligheten. Många andra faktorer spelar spelar in, tex bilens utväxling, motorstorlek osv…

Men det är ungefär så här dom flesta eleverna brukar uppfatta dom största skillnaderna mellan diesel och bensindrivna bilar.Bensin:

– Svårare att starta med

+ Behöver inte växla ner lika oftaDiesel:

-Behöver växla ner oftare

+Lättare att starta med

2 svar på ”Vad är det för skillnad på att övningsköra med en bensindriven jämfört med en dieseldriven bil?”

 1. En bra summering av skillnaderna. Jag tyckte dock att bensindrivna bilar var mycket lättare att lära sig hantera, dels för att man inte behövde växla lika mycket, och dels för att den dieseldrivna bil jag körde inte kändes så kul i lägre hastigheter.

  1. Kul att du gillar förklaringen!
   Diesel, eller bensin. Det är en smaksak.
   Håller med dig om att man får växla lite mer med en dieseldriven bil.
   Lycka till med körkortet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *