Är det sant att trafikskolor försöker att dra ur sina elever så mycket pengar som möjligt?

Mina erfarenheter av trafikskolor

Under mina 25år som trafiklärare har jag aldrig varit med om att någon av de trafikskolor jag jobbat på försökt “pumpa” någon elev på pengar.

Vad jag däremot har kunnat konstatera är att en del lärare varit dåliga på att förklara för sina elever varför han eller hon behövt fler körlektioner.

Läraren har sagt till eleven–

-Gå in och boka 5 lektioner till, sen blir det uppkörning.

Läraren har haft rätt, eleven behövde verkligen 5 lektioner till, men inte förklarat varför. Det är klart att man som elev vid ett ett sånt tillfälle börjar undra om det är pengarna det handlar om!

Som lärare är det viktigt att alltid förklara i detalj varför en eleven behöver boka fler lektioner! Läraren skall vid ett sånt tillfälle förklara-

-Kändes det inte lite konstigt när du svängde vänster i rondellen idag?

-Jo, placeringen kändes lite konstig…

-Som du märkte behöver vi öva lite mer på vänstersvängar. Du kommer ihåg att jag fick bromsa bilen vid det där övergångstället pgr av tanten som gick ut som du inte såg. Vi behöver öva mer på din avsökning, osv…

Det är viktigt att du som elev kräver att din lärare förklarar i detalj varför du behöver fler lektioner om du inte redan förstått det. Detta skall du kunna kräva av en bra lärare. Detta skall du kunna kräva av en bra lärare.

Vad skolorna tjänar pengar på

Överlag tjänar trafikskolor sämst på just körlektioner. Marginalerna är som regel mycket bättre på bokpaket, inskrivningar, osv..

Ju mindre eleverna behöver köra innan dom klarar sin uppkörning, desto mer tjänar skolan. På så vis blir det en större genomströmning av elever och fler som köper böcker osv…

En körkortsutbildning kan vara en kostsam historia för stunden. Men glöm inte att du kommer använda ditt körkort många år framöver. Delar du kostnaden med antalet år du har körkort så blir det inte så mycket pengar årligen.

Sen skall man inte glömma att vi i Sverige inte är särskilt vana vid att betala för utbildning. Det kan därför kännas konstigt att betala till trafikskolor. Grundskolan kostade ju ingenting…

En körkortsutbildning kan vara en kostsam historia för stunden. Men glöm inte att du kommer använda ditt körkort många år framöver. Delar du kostnaden med antalet år du har körkort så blir det inte så mycket pengar årligen.

Ett körkort är en investering för livet!