Att ta körkort


Körkortstillstånd


körkortstillstånd1

För att få övningsköra, både privat och via trafikskola, krävs ett körkortstillstånd.
Körkortstillståndet gäller i fem år. Observera att det för privat övningskörning även krävs ett handledartillstånd. Se mer information under avsnittet Handledarkurs.

Ansökan om körkortstillstånd
Ansökan om körkortstillstånd skickas tillsammans med en hälsodeklaration och intyg om syntest till Transportstyrelsen.  Blanketterna beställs på Körkortsportalens hemsida (www.korkortsportalen.se). Där finns även information om handläggningstider.

Det finns även möjlighet, att för snabbare handläggning, ansöka om körkortstillstånd via e-tjänst. Mer information finns på Körkortsportalens hemsida (www.korkortsportalen.se).

Transportstyrelsen tar ut en avgift som måste vara betald innan ansökan prövas.  Betalning sker med de inbetalningskort som Transportstyrelsen tillhandahåller. Inbetalningskortet kommer tillsammans med ansökningsblanketterna eller separat någon dag efter.

Syntest
Dom flesta optikerna genomför syntester för körkort.

[metaslider id=12426]

 

 


Handledarkurs(Introduktionsutbildning)


handledarkurs1

För att få övningsköra privat krävs, förutom ett körkortstillstånd, också ett handledartillstånd.

Ansökan om handledartillstånd
Ansökan om handledartillstånd skickas till Transportstyrelsen.  Blanketterna beställs på Körkortsportalens hemsida (www.korkortsportalen.se). Där finns även information om handläggningstider.

Det finns även möjlighet, att för snabbare handläggning, ansöka om handledartillstånd via e-tjänst. Mer information finns på Körkortsportalens hemsida (www.korkortsportalen.se).

Transportstyrelsen tar ut en avgift som måste vara betald innan ansökan prövas.  Betalning sker med de inbetalningskort som Transportstyrelsen tillhandahåller. Inbetalningskortet kommer tillsammans med ansökningsblanketterna eller separat någon dag efter.

Handledarkurs
För att Transportstyrelsen skall godkänna ansökan om handledartillstånd krävs det att både eleven och handledaren genomgått en handledarkurs.  Dom flesta trafikskolorna erbjuder handledarkurser. Kursen är giltig i fem år, därefter måste kursen göras om. Lägsta ålder för genomförandet av handledarkursen är 15 år och 9 månader.

Krav på handledaren
Handledaren ska ha fyllt 24 år och ha körkort för det fordon som du ska övningsköra.
Handledaren ska ha haft körkort i minst 5 år under de senaste 10 åren och det får inte ha varit återkallat i mer än tre månader under de senaste tre åren. Handledare får inte heller haft körkort
med villkor om alkolås de senaste tre åren.

 


Riskutbildning del 1 (Riskettan B)


risk1

Riskettan är en teoretisk riskutbildning som behandlar ämnena alkohol, droger och riskbeteende i trafiken. Detta är ett obligatoriskt moment i körkortsutbildningen. Riskettan måste vara genomförd och godkänd innan Teoriprovet och Uppkörningen genomförs. Dom flesta trafikskolorna erbjuder riskettan. Giltighetstiden för Riskettan är fem år om den är utförd efter 1 april 2009, annars fyra år.

 


Riskutbildning del 2 (Risktvåan B/Halkan)


Risk2

Risktvåan är en teoretisk och praktisk utbildning som utförs på en speciell trafikövningsplats. Den är ett obligatoriskt moment i körkortsutbildningen. Risktvåan måste vara genomförd och godkänd innan Teoriprovet och Uppkörningen genomförs.

Giltighetstiden för Risktvåan är fem år om den är utförd efter 1 april 2009, annars fyra år.

Boka risk 2:an i slutet av din körkortsutbildning. Ju mer körvana du har innan du genomför risk 2:an, destu mer ger den dig.

 


Teoriprov och Uppkörning


Teoriprov
körkort1

Teoriprovet utförs i Trafikverkets lokaler. Foto till körkortet ska tas i Trafikverkets fotoautomat innan teoriprovet, var därför på plats 30 minuter innan bokad tid.

Provet består av 70 frågor varav 5 frågor är testfrågor som inte ger några poäng. Maxtiden är 50 minuter. För att bli godkänd krävs 52 poäng.  Resultatet meddelas direkt efter att provet avslutas.

Uppkörning
Uppkörningen utförs på Trafikverket.
Uppkörningen varar i cirka 50 minuter, inklusive en säkerhetskontroll.
Resultatet meddelar inspektören direkt efter att provet avslutas.

Bokning av prov
Bokning av Teoriprovet och Uppkörningen sker vid samma tillfälle. Proven kan genomföras på samma dag eller med max två veckors mellanrum. Teoriprovet genomförs alltid innan Uppkörningen. Oavsett resultatet på Teoriprovet så ska Uppkörningen genomföras. Om man av någon anledning uteblir från Teoriprovet så får man inte genomföra Uppkörningen.

Efter att proven bokats skickar Trafikverket en tidsbekräftelse samt en faktura på provavgifterna (se aktuellt belopp på www.korkortsportalen.se).

Omprov
Ett godkänt prov är giltigt i två månader. Båda proven måste vara godkända inom dessa två månader annars måste nya avgifter betalas och båda proven göras om. Omprov kan endast bokas efter att båda proven är genomförda, dock senast tre dagar efter genomförd uppkörning.

 


Missa inte våra erbjudanden. Lägsta priset på Sveriges mest använda körkortsbok. Genvägen till körkortet. Din största chans att skaffa ett billigt körkort!

bestall-har-korkortsboken bestall-har-genvagen



Trafikverkets informationsfilm ”Vägen till körkortet”


 

http://youtu.be/y5zu40q_zaU

Lycka till med körkortet! 🙂

2 svar på ”Att ta körkort”

 1. Jag har tilrygalakt drytkör cs³5mil i mån men har framförtåtilrygalakt mer än 360-000milvs4av7-800mil övándes m3d Långtradaremedsläp Jag anset att öva samt framföra trafiksäkert merit har jag sen13-16-vid21 kom lämpet östersund p4B baggis har man kört ðbil sen å till å offta sen12-3-4-5-6-7pol łämp Tid 19 men fik en olåvanðes til så lämp fick jag nå,2¹

  1. Hej
   Tack för att du tagit dig tid att skriva!
   Tyvärr tror jag att en del av ditt budskap försvann i Google translate.
   Prova gärna på Engelska 🙂
   Mvh Martin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *