Så här kör du i en cirkulationsplats (rondell)

Cirkulationsplats eller rondell?

I vardagligt tal används ofta ordet rondell. En rondell är egentligen endast cirkeln i mitten av en cirkulationsplats. Jag har därför valt att använda mig av ordet cirkulationsplats.

 

vid skylt

För att underlätta har jag delat upp detta avsnitt i 6 delar…

 1. Väjningsregler
 2. Placeringar
 3. Köra till höger
 4. Köra rakt fram
 5. Köra till vänster
 6. Vända

Väjningsregler

Du har väjningsplikt mot samtliga fordon i cirkulationsplatsen. Titta och anpassa farten i god tid när du närmar dig så att du kan undvika onödiga stopp. Om det finns en cykelbana eller ett övergångställe i samband med cirkulationsplatsen är det dom vanliga väjningsreglerna som gäller.

höger kf säkrare andra hållet cirkulation

Det kan kännas lockande att köra in i cirkulationsplatsen om det endast finns fordon i det vänstra körfältet och inga i det högra. Orsaken till detta är att det känns som att där finns plats att köra in och det finns det också! Bekymret är att om den röda bilen inne i cirkulationsplatsen tänker svänga vänster så kommer man inte många meter in i cirkulationsplatsen innan olyckan är ett faktum. Fall inte för frestelsen! Det måste vara fritt i båda körfälten!

Placeringar

Du placerar dig likadant i en cirkulationsplats som du gör i en korsning. Jämför….

placering cirkulationsplats och korsningar 1

 

Högersväng

h cirk

Vid högersväng placerar du dig i höger körfält och håller dig till höger. Blinka i god tid när du närmar dig cirkulationsplatsen. Glöm inte att hålla koll på cykelbanan och övergångstället!

Rakt fram

rakt cirkulation

Planera! Placera….
Om du skall köra rakt genom cirkulationsplatsen väljer du körfält beroende på din fortsatta färd. Om du exempelvis skall svänga till vänster direkt efter cirkulationsplatsen, placerar du dig i vänster körfält (se vänstra bilen). Om du däremot skall köra rakt fram eller till höger efter cirkulationsplatsen, placerar du dig i höger körfält (se högra bilen).

rakt cirk

Köra rakt  fram i höger körfält
Blinka åt höger när du kört genom halva cirkulationsplatsen. Genom att blinka berättar du för dom andra trafikanterna att du tänker köra av cirkulationsplatsen. Detta gör att dom lättare kan ta beslut om huruvida dom skall köra eller vänta. Starta inte blinkersen för tidigt. Du riskerar då att lura dina medtrafikanter att du skall köra ur cirkulationsplatsen tidigare än du tänkt göra. Risken är att dom tror att dom kan köra och kör ut framför dig.

Glöm inte att hålla koll på cykelbanan och övergångstället!

rakt vkf

Köra rakt fram i vänster körfält
Sträva efter att välja höger körfält. Välj endast vänster körfält om du har en anledning till det. Som jag tidigare nämnt kan det vara att du tänker svänga vänster efter cirkulationsplatsen. Glöm inte att blinka dig ur cirkulationsplatsen om du väljer vänster körfält. Titta i dödavinkel innan du kör ur(se bilden). Risken är att du har ett fordon till höger om dig som tänker svänga vänster i höger körfält.

Glöm inte att hålla koll på cykelbanan och övergångstället!

Vänstersväng

Att svänga vänster i en cirkulationsplats är lite mer komplicerat. Ibland får man en känsla av att det finns ungefär lika många människor med körkort som det finns varianter på hur man svänger till vänster i en cirkulationsplats.

Nåväl, så här föredrar jag att göra när jag skall svänga till vänster….

Placering
Som nybörjare är det lätt att bli förvirrad över var man skall byta körfält och var man skall köra ur cirkulationsplatsen vid vänstersväng. Jag brukar placera mig ungefär som den röda linjen på nedanstående bild.

Planera
Att göra upp en plan innan du kör in i cirkulationsplatsen är viktigt! Annars är det lätt att du blir förvirrad när du såväl är inne och resultatet blir därefter….

Ta ut två punkter….

 1. Var skall jag köra ur cirkulationsplatsen?
 2. Var skall jag byta körfält?


Punkt 1

10.13 avs 2punkter vsv

Försök att hitta avfarten där du tänker köra ur cirkulationsplatsen och memorera var den är. Hitta ett landmärke att sikta på (på bilden är det busken).

Punkt 2
Gör sedan upp en plan om var du vill byta körfält. Ofta finns det en refug på andra sidan cirkulationsplatsen, ungefär där du vill byta körfält (på bilden är det där den blå skylten ”påbjuden körbana” med pilen är).

Tänk dig att du nästan skall köra på refugen på andra sidan av cirkulationsplatsen. Du vill inte köra på mitten(rondellen) av cirkulationsplatsen, så du gör en undermanöver för att undvika att köra på den. När du sedan närmar dig refugen på andra sidan cirkulationsplatsen ångrar du dig och håller till vänster.

Vid skymda cirkulationsplatser
Om du inte kan se refugen du tänker byta körfält vid eller utfarten får du tänka dig åt vilket väderstreck dom finns och sikta dit.

Ok! Vi tänker oss att du har hittat dom två punkterna och kör in i cirkulationsplatsen.

vänster cirkulation blinkers

Glöm inte dom två punkterna att sikta på!…..
Blinka till vänster. Kontrollera att du inte har ett fordon till höger om dig genom att titta i höger backspegel och i dödavinkeln upprepade gånger. Blinka sedan till höger och byt körfält.

Obs!!!! Blinka inte till höger för tidigt! Om du blinkar för tidigt riskerar du att lura mötande fordon att tro att du tänker köra rakt fram i cirkulationsplatsen! Risken är då att dom tror att det är fritt och kör in i cirkulationsplatsen rakt framför dig.


vänster cirkulation

Köra ur i vänster körfält
Som jag tidigare har nämnt kan du även köra ur cirkulationsplatsen i vänster körfält. Du har två körfält att välja på. Antingen kör du ur i det högra körfältet, eller i det vänstra. I normala fall är det högra att föredra. Men visst, om du exempelvis skall till vänster efter cirkulationsplatsen, är det bättre att välja det vänstra körfältet. Om du väljer det vänstra körfältet kör du likadant som jag har nämnt tidigare i fråga om blinkers och att titta i speglar och i döda vinkeln.
Varför kan jag inte ligga kvar i vänster körfält och byta körfält strax innan jag kör av cirkulationsplatsen? Varför byta till det högra körfältet så tidigt? Eller faktiskt…! Det är ju lättare att köra ur i vänster körfält. Varför skall/kan jag inte alltid göra det?

höger kf säkrare andra hållet cirkulation

Jo! Kommer du ihåg denna bilden?
Vi vänder på steken… Känns det inte väldigt lockande att köra ut i cirkulationsplatsen här? Detta känns som en inbjudan till ”festen”. Om den röda bilen inne i cirkulationsplatsen bytt körfält aningens tidigare hade du förmodligen inte känt dig lika lockad att köra ut.

Med denna placeringen är risken att någon kör ut betydligt mindre!

Vända i cirkulationsplats

vända cirkulation blinkers1

När du skall vända i en cirkulationsplats gäller samma princip vid en vänstersväng. Den enda skillnaden är att körfältsbytet sker en refug senare än vid en vänstersväng (se bild).

 

Måste jag blinka till vänster i cirkulationsplatsen?

Att blinka till vänster eller ej är en fråga som alltid startar diskussioner i trafiklärarkåren. Några lärare är för och andra mot vänsterblink. Personligen anser jag att det är bra om man blinkar till vänster för att förtydliga för övrig trafik var man tänker köra. Tyvärr är detta en diskussion som man kan fortgå i en evighet. Jag kommer därför inte svara på några meddelande som handlar om just detta.


Viktiga punkter

 • Glöm inte att hålla koll på övergångställen och cykelbanor
 • Titta tidigt in i cirkulationsplatsen och anpassa farten så att du kan kan undvika onödiga stopp
 • Gör upp en plan och hitta dom två punkterna vid vänstersväng (var skall jag köra ur och var skall jag byta körfält?)
 • Blinka inte till höger inför körfältsbytet för tidigt vid vänstersväng!


Lycka till med körkortet! 🙂

15 svar på ”Så här kör du i en cirkulationsplats (rondell)”

 1. Man blinkar inte vänster i cirkulationsplatsen, annat för fil byte, man kan inte köra rakt fram, man kör in cirkulationsplatsen man kör ut ur densamma, alltid högerblink….Cirkulationsplatsen är en huvudled,som man ska lämna företräde för.

  1. Hej!

   ”Med korsning (vägkorsning) avses en väganläggning där trafik på olika vägar korsas, åtskiljs eller sammanförs” och en cirkulationsplats är ”en benämning på platser där vägar möts”.

   Ja, man kan betrakta cirkulationsplatsen som en huvudled. Att blinka vänster är därför högst diskutabelt!
   Min åsikt är att det inte skadar att vara lite extra tydlig.

   I slutet av inlägget lovade jag att jag inte skulle svara på meddelande angående blinkers i cirkulationsplats, nu har jag trots allt svarat…
   Detta är en diskussion som delar befolkningen i två läger och kan fortgå i en evighet.

   Tack dig för att du tog dig tid att skriva!

   Mvh Martin

   1. Det finns bara ett sätt att åka in i en CP från respektive fil. Ingenting kan bli tydligare av att du blinkar vänster när du avser att följa huvudleden åt höger. Om du däremot kommer i högerfilen så kan du, precis när du kör in, blinka vänster som en signal att du tänker byta fil och lägga dig i innervarv (och vice versa).
    Sedan blinkar du om du byter fil i CP eller om du svänger ur den. Innerfilen kör alltid ut i vänsterfilen, om inte trafiken medger ett flygande filbyte i utgången (men helst skall du ha lagt dig i högerfilen före utfarten i så fall).
    Då slipper du också problemet om bilarna i högerfilen skall längre än du (för då har du väjningsplikt, innan du korsar deras körbana).
    Cirkulationsplatserna är dessutom felritade, det skall inte vara några hajtänder på utfarterna (inga bilar kör in i CP den vägen).

 2. En snabb titt i lagboken visar att det rekomenderas att blinka vänster.

 3. Jag tycker förklaringarna är bra när det gäller cirkulationsplats. Däremot finns det många cirkulations platser, särskilt i Stockholm, med pilar i luften som visar hur man ska köra tex ligga kvar i höger hela vägen när man ska vänster, och det har eleverna svårt att förstå efter man lärt ut detta. Jag tycker det är otroligt dåligt av Trafikverket/transportstyrelsen att inte gå ut med direktiv om man ska blinka vänster eller inte innan cirkulationsplats pga att det är olika hur man lär ut i olika städer. På trafiklärarutbildningen lär man också ut att man ska blinka innan. eleverna blir väldigt frågande till detta.

  1. Hej Magnus!
   Kul att du gillar förklaringarna. Jag håller med om att man kunde varit lite tydligare angående huruvida man skall blinka vid vänstersväng. Det hade underlättat i vårt dagliga arbete. Det kommer fler inlägg i ämnet där jag kommer ta med cirkulationsplatser med 5 anslutande vägar och ”specialare” där man kan svänga vänster i höger körfält. Sidan är inte komplett än men jag fyller på så snabbt jag kan. Som jag kan förstå jobbar du Stockholm? I dom flesta städerna finns några krångliga trafiklösningar som är unika för just den staden. I Malmö och lund har vi några. Jag funderar på om man inte skulle ha en egen sida här på Övningskörning där man går igenom dom olika ställena, stad för stad. Trafiklärare som jobbar i dessa städerna får skriva och förklara. Jag kan förklara dom ställena jag har i min närhet. Intresserad?

 4. Hej Martin.
  Det är många olika cirkulationsplatser i Stockholm men det skulle säkert gå att förklara en del, det går ju att förklara på ett övergripande sätt om det är undantags cirkulationer.

 5. Hej Martin!
  Har jag väjningsplikt mot cyklister när jag kör IN i en cirkulation? Vägmarkeringarna för väjningsplikt är ju ritade efter övergångsstället/cykelöverfarten och gäller ju endast trafiken från vänster i cirkulationen. Cyklisterna korsar ju min väg och kommer från båda hållen. Gäller då inte samma väjningsplikt som när cyklister korsar ett kombinerat övergångsställe/cykelöverfart på en rak väg.

  För cykelöverfarterna runt om cirkulationsplatsen räknas väl inte som en del av cirkulationen? (I så fall borde ju cyklisterna cykla vänstervarv.)

  I körkortsboken står det noga beskrivet att jag ska släppa fram cyklister när jag kör UT ur cirkulationen, men inte vad jag ska göra före samma cirkulation.

  1. Hej Hanna!

   Om väjningspliktsskylten är uppsatt för cykelbanan har du väjningsplikt. Om skylten är placerad efter cykelbanan har du inte väjningsplikt. Väjningsplikt eller ej, se dig alltid för och ta det försiktigt! Räkna inte med att cyklisterna kan reglerna!

   Lycka till med körkortet!

   Mvh
   Martin

 6. I de större städerna har anslutande vägar (till cirkulationsplatserna) två körfält. Jag upplever att det sölar ned trafikrytmen när bilist i vänster körfält inne i cirkulationsplatsen har valmöjligheten att välja körfält vid ”utfart”. Vad är då vitsen med två filer om inte två bilar (i praktiken) kan köra ut parallellt?
  Borde inte bilisten i cirkulationsplatsens vänstra körfält (innerfil) ”tvingas” att köra ut i vänsterfilen på den anslutande vägen så att högersvängande bilar i högerfilen (ytterfilen) på ett säkert sätt kan använda högerfilen på den anslutande vägen?

  1. Hej!
   Du har helt klart en poäng. Trafiken hade kanske flytet på bättre då?
   Kanske något att ta upp med någon som sysslar med trafiklagstiftning?

   1. Intressant att du ser poängen då du själv skriver
    ”Antingen kör du ur i det högra körfältet, eller i det vänstra. I normala fall är det högra att föredra. Men visst, om du exempelvis skall till vänster efter cirkulationsplatsen, är det bättre att välja det vänstra körfältet.”
    Har cirkulationsplatsen en tvåfilig väg ut tyder det på högre trafikbelastning. Körfältsbyte bör då, enligt mig, ske efter utfart så att båda filerna kan användas parallellt.Idag stoppar fordon som svänger ut från vänsterfil (innerfil) upp trafiken som ska svänga direkt höger.

 7. Hej ✋ finns det femfiliga rondeller/cirkulationsplatser??? 

  Tacksam för svar då jag övningskörning med min systerdotter  

  Med Vänlig Hälsning

  Kerstin

  1. Hej!

   Cirkulationsplatser med 5 anslutande vägar är inte så vanliga. Men dom flesta större städerna har minst en.
    

   Mvh
   Martin

 8. Angående den evinnerliga diskussionen om när man skall använda körriktningsvisaren så står det i lagtexten att du skall vara tydlig med dina avsikter i trafiken och ge information i god tid.

  Problemet med cirkulationsplatser (CP) är att det finns så många olika storlekar på CP. I Kungsbacka där jag bor så finns det från 15 m ytterdiameter till 70 m ytterdiameter. I det senare fallet så kan man påstå att det inte behövs för där är det tydligt vart man är på väg.

  Däremot i den första, och upp till c:a 40 m diameter så kan det uppstå tvivel vilken väg man kommer att ta, och som då stör rytmen i onödan om föraren egentligen skall rakt fram. Där anser jag det är min skyldighet, och respekt för motparten, att visa om jag tänker följa CP eller köra ut. Detta är särskilt viktigt om motparten är en lastbil som ofta har svårt att starta och komma upp i fart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *