Så här fixar du uppkörningen! 15 råd inför den stora dagen…

1. Ta med giltig legitimation. Utan giltig legitimation blir det inget prov.

2. Kom i tid. Om du kommer för sent får du inte genomföra provet. På denna punkten är Trafikverket hårda.

3. Kör gärna någon körlektion med en trafikskola för att testa av dina kunskaper före provet. Trafikläraren kommer berätta om han/hon anser att dina kunskaper är tillräckliga och du kan dessutom få råd om vad du behöver öva mer på.

4. Lek uppkörning med din handledare. Låt din handledare spela inspektör och kör i ca 40 minuter utan att han eller hon säger något och gå sedan genom resultatet. Obs! Om din handledare anser att en situation börjar bli direkt trafikfarlig så måste han/hon prata.

Nervös inför körprovet?

Dra ner på nervositeten! Klicka här för att läsa mer!


5.
Öva i närheten av Trafikverkets lokaler. En viss lokalkännedom skadar inte.

6. Ibland kan inspektören ställa frågor efter provet om varför du handlat på ett visst sätt under någon viss tidpunkt av körningen. Argumentera inte! Tänk efter och förklara vad du kunde gjort bättre.

7. Se till att kunna säkerhetskontrollen före provet. En del av en säkerhetskontroll är en av de få sakerna du vet att du kommer få göra på provet. Så här gör du en säkerhetskontroll http://www.övningskörning.com/sakerhetshetskontroll/

8. Försök att inte göra för stor sak av uppkörningen. Om du inte skulle klara uppkörningen kommer det med största sannolikhet inte komma några stora rubriker i tidningen dagen därpå och jorden kommer förmodligen fortsätta att snurra runt solen. Om du gör för stor sak av det hela blir du lätt nervös och resultatet blir därefter. Läs om min uppkörning här http://www.övningskörning.com/nervos-infor-uppkorningen-sa-har-fixade-jag-det/

9. Kontrollera vilken sorts bilmodell dom har på Trafikverket. Fråga folk i din omgivning om dom har en likadan ni kan låna någon gång när ni övningskör. Det underlättar om du känner dig lite hemma i bilen. Om uppkörningen är bokad genom en trafikskola kör du vanligtvis upp med trafikskolans bil.

10. Trafikverket kallas lite skämtsamt för ”Sveriges största trafikskola”. Boka inte en uppkörning om du inte är 100% på att du kan klara den. Många bokar uppkörning för att få reda på vad dom behöver öva mer på. En körlektion på en trafikskola är mycket billigare och du kommer dessutom få många fler råd om din körning där.

11. Ta inte bussen till uppkörningen. Kör dit med din handledare. Så är du uppvärmd innan körningen.

12. Lyssna inte på skitsnack om inspektörer. Du har säkert redan hört en del av folk i din omgivning.

En intressant fråga… Folk som gnäller på inspektörer, blev dom blivit kuggade eller godkända? Med största sannolikhet underkända. Det är alltid mycket lättare att skylla på någon annan än att faktiskt erkänna att man kanske själv gjort något fel.

Uppkörning 2


13.
Om du gör något som inte känns helt ok under uppkörningen så bara glöm det! Det är inte säkert att inspektören har märkt att du gjorde fel. Om du sitter och tänker på vad du gjort fel under körningen tappar du lätt fokus och ett fel blir snabbt två fel och sedan blir två fel till fyra, osv… Med andra ord felen fortplantar sig snabbt och till slut blir du kanske kuggad på riktigt.

14. Gör dig inte till! Kör som du brukar göra. En klassiker är att man vill visa hur lugnt man kan köra och kör onödigt sakta och sedan blir kuggad för att man under körningen varit hindrande för övrig trafik. Dessutom ser en rutinerad inspektör snabbt igenom om du inte kör som du brukar. Så med andra ord, kör som du brukar göra!

15. Sist men inte minst…. Uppkörningen är ingen cirkusuppvisning där du måste göra allt rätt. I grova drag handlar det om att du skall visa att du kör trafiksäkert och inte bryter mot några trafikregler. Med andra ord, du har råd att göra lite fel.

Lycka till med ditt körkort! 🙂

12 svar på ”Så här fixar du uppkörningen! 15 råd inför den stora dagen…”

 1. Hej!! Läste vad du skrivit ang. uppkörningen innan jag skull köra upp. Det hjälpte faktiskt jätte mycket och jag har nu fått mitt körkort!! 🙂 Ville bara tacka för de väldigt bra förberedelserna.

  Filippa

   1. Jag tycker att ni har den bästa webbsidan gällande körning. Jag har läst och titta på eran filmer. Jag har inte hitta bättre än er på svenska :-). Ska uppköra nu i veckan 🙂

    1. Hej!
     Vad glad jag blir. Lycka till med uppkörningen! 🙂
     Mvh Martin

 2. Dom som aldrig kört med släp kan glömma körkortet eller ? Man tänker väl inte på att koppla på ett släp innan man åker iväg ?

  / fundersam

  1. Hej!
   Jag tror att du funderar på inlägget jag postade den 1:a April om obligatorisk uppkörning med släpvagn?
   Nåväl, det var ett Aprilskämt.
   Mvh
   Martin

 3. Skönt att se en sida som fokuserar på vad som är positivt och vad man bör tänka på istället för de negativa sidorna man lätt hittar på Google.

 4. Intressant sida och bra tips.
  Sitter nämligen just nu och kollar efter lite tankar och tips i de sista skälvande timmarna innan uppkörning.
  Om 4 timmar är det dags. 🙂

 5. Hejsan!
  Det här gjorde mej mycket lugnare i kroppen, ska ha uppkörning den 16 september! Håll tummarna :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *