Att bromsa! Så här fungerar abs systemet!

Hård inbromsning

Att få stopp på bilen på kortast möjliga sträcka är viktigt om du råkar ut för en nödsituation. Därför är det viktigt att du övar på att bromsa hårt.

Välj en avsides väg utan trafik. Kör i ca 50 km/t.

Gör så här…

Att bromsa hårt

 1. Var noga med att kontrollera att du inte har någon bakomvarande trafik innan du börjar bromsa.
 2. Släpp gasen
 3. Bromsa hårt (nästan så hårt du kan) och tryck ner kopplingen. Håll bromsen i golvet tills att bilen står helt stilla
 4. Stäng av motorn och diskutera

Kändes bromspedalen konstig? Vibrerade det i bromspedalen? Hörde du ett knakande ljud från bromsarna?

Det var med största sannolikhet ABS-systemet (låsningsfria bromsarna) som startade. Detta är helt normalt och inget att bekymra sig för.

Vid en nödsituation är det viktigt att du inte blir rädd när du hör det knakande ljudet och känner vibrationerna i bromspedalen. Risken är då att du släpper bromsen och kör in i ett eventuellt hinder.

Försök att slappna av när du bromsar och ryck inte i ratten vid inbromsningen. För att få kortast möjliga bromssträcka skall ABS-systemet starta tidigt under inbromsningen och vara igång under hela inbromsningen!

Om du har en äldre bil som inte är utrustad med ABS är det viktigt att du lättar en aning på bromsen så fort hjulen låser sig vid inbromsningen. Annars riskerar du att få sladd på bilen. Om du är osäker om din bil är utrustad med ABS kan du söka information i bilens instruktionsbok.

ABS-system, bromsa med låsningsfria bromsar

Abs system

Fördelen med ett ABS-system är att bilen har en viss styrförmåga kvar under en hård inbromsning. Risken att få sladd är dessutom mindre.

På nyare bilar blir dessutom bromsträckan oftast en aning kortare med ABS än om bilen inte hade varit utrustad med ABS. Detta beror på vilket typ av underlag du kör på. Om du du kör på halt underlag, is eller snö kan bromsträckan bli aningen längre med ABS.

Lycka till med ditt körkort! 🙂

4 svar på ”Att bromsa! Så här fungerar abs systemet!”

  1. Hej!
   Kul att du gillar sidan. Att planera sin körning är ett omfattande ämne som till stor del handlar om hur man tittar när man kör. Jag planerar att producera nya filmer som handlar om just planering och avsökning i Januari och Februari.
   Håll utkik det kommer! 🙂

 1. Tjena! Jag uppskattar verkligen ditt jobb och dina tips! Jag har dig att tacka för det mesta när jag klarar min uppkörning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *