5 sätt att se om en gata är enkelriktad

1. Enkelriktad trafik

enkelriktat avs enkelriktat skylt

Se om det finns en enkelriktat skylt i början av gatan. Skylten kan vara placerad antingen på höger, vänster eller båda sidorna av gatan. Titta i god tid innan du kör in i en ny gata.

Det räcker egentligen att titta högt till höger och vänster innan du kör in i en ny gata. Du konstaterar då snabbt huruvida gatan är enkel eller dubbelriktad. Tyvärr är det lätt att glömma att titta och sen bli osäker på huruvida gatan är enkelriktad. Då kan du oftast rädda situationen genom att titta efter följande 4 saker….

2. Förbud mot infart

enkelriktat avs infartförbjTitta i slutet av gatan för att se om det finns någon förbud mot infart skylt. Av naturliga skäl ser du endast baksidan av skylten. Förbud mot infart skylten är till för att trafikanterna från dom andra gatorna skall förstå att gatan är enkelriktad och att dom inte får köra in där.

Hur vet jag att det är baksidan av en förbud mot infart skylt jag ser och ingen annan skylt?

enkelriktad trafik

Förbud mot infart är den enda skylten som kan vara böjd.

 

enkelriktat infart förbjuden sann kärlek
Förbud mot infart hör tillsammans med enkelriktat. Det är sann kärlek! När du ser den böjda skylten vet du därför att du befinner dig på en enkelriktad gata.

3. Parkerade bilar

enkelriktat avs pbilar vsida

Du kan även se om det finns några parkerade bilar på

 

vänster sida av vägen med fronten pekande framåt. Om du endast ser någon enstaka parkerad bil så går det inte att dra några slutsatser, alla vet ju inte hur man parkerar. Men om där är flera bilar så borde det gå att dra slutsatsen att gatan är enkelriktad.

4. Skyltar

enkelriktat avs skyltar pförbud

Titta efter skyltar på vänster sida av vägen som är vända mot dig, exempelvis parkeringsförbud, stoppförbud, parkeringsskylt, osv. Detta är ett tecken på att gatan är enkelriktad. På dubbelriktade gator är skyltarna som är vända mot dig endast placerade på höger sida av vägen.

5. Linjer

enkelriktat avsökning linjer

Titta på hur stopplinjer eller väjningslinjer i slutet av gatan är utformade. På en dubbelriktad gata går väjningslinjen endast över halva gatan. Detsamma gäller stopplinjer. På en enkelriktad gata går linjerna över hela gatan.

Där hade du dom 5 sätten att se om en gata är enkelriktad! 🙂

Placering på en enkelriktad gata

enkelriktat placering vsv
Placeringen när du kör in på en enkelriktad gata skiljer sig inte ifrån hur du placerar dig på en dubbelriktad gata. Vi har högertrafik, därför håller vi oss till höger. Detsamma gäller vid färd på gatan. Den enda skillnaden placeringsmässigt jämfört med en dubbelriktad gata är att när du skall svänga till vänster ifrån den enkelriktade gatan. Du placerar du dig ända in till vänster kant. På en dubbelriktad gata placerar du dig nära mitten.

Viktigt!!!
Om du skall svänga vänster i en korsning och känner dig allra det minsta osäker på om huruvida gatan du kör på är enkelriktad eller inte är det bäst att ta det säkra före det osäkra…

Placera dig då nära mitten och inte på vänster sida av vägen.

12 svar på ”5 sätt att se om en gata är enkelriktad”

  1. Hej Anton!

   Det är svårt att säga exakt hur många frågor du kommer få om trafiksäkerhet och trafikregler.
   Men det är ganska vanligt att folk får fel på frågor om trafikregler. Det är ett ämne många slarvar med när dom läser.

   Lycka till!

   Mvh
   Martin

 1. Hej! Jag ska ha min uppkörning i Falun snart och jag bor i Stockholm och undrade vad exakt borde jag veta och kunna just där? Följa skyltarna och reglerna och köra som vanligt vet jag men något mer utöver det som jag bör ta hänsyn till?

  Tacksam för svar!

  1. Hej!
   Har ingen erfarenhet av Falun. Kan tyvärr inte hjälpa dig. Ta gärna en körlektion på en trafikskola i Falun innan provet så kan dom kanske hjälpa dig.
   Lycka till 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *