Vilka växlar skall jag välja i olika hastigheter?

Växel

Detta sidan handlar om vilken växel som är din “transportväxel” ,dvs den växel du väljer när du redan accelererat och är uppe i den hastighet du tänkt hålla.

Mina elever frågar ofta om vilka växlar dom skall använda i olika hastigheter. Att ge ett generellt svar som fungerar på alla bilar är omöjligt. Vilken växel du skall använda är helt beroende på bilens utväxling och typ av motor(bensin/diesel). Det viktiga att tänka på vid val av växel är vilket varvtal du vill köra i och inte vilken hastighet du vill köra i.

Vad jag menar med detta är att du bestämmer vilken hastighet du vill köra i och ökar farten genom att gasa och väljer växel därefter.

Vad jag dock har märkt är att om du redan accelererat och kommit upp i den hastighet du vill köra i ofta kan välja växel enligt följande om du har en 6 växlad bil…

Växlar och hastigheter

1:an kör du bara någon enstaka billängd i. Därefter växlar du till 2:an.
3:an kan du växla till i 30km/t. 4:an i 40. 5:an i 50 och 6:an i 60.
På vissa bilar måste du kanske lägga till några km/t extra innan du växlar upp, dvs du växlar upp till exempelvis 3:an i 35.

Så med andra ord om du skall accelerera upp till en högre fart ex 90 väljer du inte 4:an i 40. Utan kanske vid 60 för att inte tappa kraft.

Tar du 4:an redan i 40 kommer du efter att du växlat få ett lågt motorvarv och tappa kraft, dvs bilen accelererar dåligt och du får en högre bränsleförbrukning.

Genom att växla upp i vid rätt tillfälle kommer du spara bränsle. På så vis blir dina bilrelaterade utgifter mindre när du så småningom fått ditt körkort.

Memorera detta
Ett lågt varvtal = låg bränsleförbrukning!
Högt varvtal = hög bränsleförbrukning.

Spara pengar och miljö. Kör i rätt växel.

Lycka till! 🙂