Blir det ryckigt vid uppväxling?

Blir det ryckigt vid uppväxling?

Goda nyheter! Du är ägare av ett perfekt mätinstrument som kan berätta vad som gjort din uppväxling ryckig. Det ultimata instrumentet är nämligen ditt huvud!!

Hur gör du när du växlar från 2:an till 3:an?? Jo. Du kör i 2:an, släpper gasen försiktigt och trycker ner kopplingen. Växlar till 3:an. Ger en aning grundgas och lyfter upp kopplingen.

Det som bestämmer huruvida uppväxlingen blivit mjuk eller ryckig är mängden med grundgas när du lyfter upp kopplingen.

Ryckig uppväxling. För mycket gas!
Om ditt huvud gör ett ryck tillbaka har du gett för mycket grundgas.

Ryckig uppväxling. För lite gas.
Om huvudet gör ett ryck framåt, har du gett för lite grundgas.

Bra jobbat
Om inget händer med huvudet, ja då vet du att du gjort rätt. Bra jobbat!

Mjuka starter

Ja, jag vet! Detta handlar inte om uppväxling men om du har svårt för uppväxlingen så har du kanske svårt för starterna också?

Att göra mjuka starter handlar inte om att lyfta kopplingen försiktigt genom dragläget, utan att hitta dragläget och låta bilen göra jobbet åt dig.

Kopplingen
Gör så här..

Släpp handbromsen, tryck ner kopplingen, lägg i ettan och starta bilen. Lyft därefter upp kopplingen till dragläget. Stanna kvar med kopplingen i dragläget i några sekunder och låt bilen skjuta fart. Lyft därefter upp kopplingen helt och gasa.

Med andra ord tricket med att göra mjuka starter är endast att ”parkera” kopplingen i dragläget en liten stund och låta bilen göra jobbet. Fokusera på att göra mjuka starter och inte snabba starter i början. Snabbheten kommer med tiden allt eftersom att du blir mer van.

Om du tycker det är svårt att göra mjuka starter brukar det hjälpa att öva på krypkörning. På så vis får du bättre känsla för dragläget och det kommer göra det blir lättare att göra mjuka starter.

Om man jämför uppväxlingen med hur du gör när du startar har du kanske uppmärksammat att du inte behöver vara lika försiktig med dragläget när du växlar upp som du måste vara när du startar.