Min handledare säger att jag trycker ner kopplingen för ofta. När skall jag använda kopplingen?

Trycker du ner kopplingen för ofta?

När jag lärde mig att köra bil tryckte jag ner kopplingen för ofta. Jag tyckte det kändes tryggt att ha kopplingen nere. Kopplingen var en extra trygghet, lite som en snuttefilt för mig. 🙂

En falsk trygghet

Att hålla kopplingen nere är i många lägen vara en falsk trygghet! Prova att köra i 2:an i ca 30km/timmen. Släpp gasen och känn efter hur hur bilen reagerar. När bilen rullat ner till ca 25km/tim trycker du ner kopplingen och jämför.

Du kommer märka att farten gick ner snabbare med kopplingen uppe än med den nere. Ofta trycker man ner kopplingen för att man tror att det skall gå saktare med den nere.

När skall jag använda kopplingen då?

Som regel endast vid…

1.      Starter 

2.      Stopp 

3.      Krypkörning 

4.      Växling 

Annars skall du undvika att använda kopplingen.

Men vänta lite! Dör inte motorn om jag närmar mig en sväng i låg fart i 2:an och släpper gasen. Då måste jag väl trycka ner kopplingen?

Prova på en rak väg! Du kommer med största sannolikhet märka att bilen bara rulla på. Dom flesta moderna bilar klarar detta. Visst, bilen kommer till slut stanna, bränslet kommer ju till sist att ta slut 😉 Med andra ord behöver du oftast inte trycka ner kopplingen bara för att du närmar dig en sväng.

Men om jag närmar mig en korsning med dålig sikt och rullar så sakta det går i 2:an och tycker fortfarande att det går för fort? Vad skall jag göra då?

Jo! Då måste du växla ner till ettan, du kör redan så sakta det går i 2:an. Bromsar du mer så dör motorn. Då är det helt okej att trycka ner kopplingen. Du skall ju växla.

Att använda kopplingen onödigt mycket ger en förhöjd bränsleförbrukning och förhöjda utsläpp. I senare inlägg kommer jag gå in närmre på sambandet mellan kopplingen och bränsleförbrukningen och förklara mer om miljöanpassad körning.

Gillade du vad du läste på denna sidan?

Köp tillgång till vårt kompletta teorimaterial!

Endast 99:-
ERbjudande