Så här kör du på en mindre landsväg!

Detta inlägg handlar om körning på smala kurviga landsvägar där hastighetsbegränsningen oftast är 70 km/t. Jag har valt att dela in körningen på landsväg i två delar, avsökning (hur du skall titta) och hastighetsanpassning.

Avsökning

Vid körning på landsväg är farten oftast högre än i ett villakvarter och du kommer därför snabbare fram till ett eventuellt hinder. Det gäller därför att kompensera för farten genom att titta längre fram. Sträva efter att titta så pass långt fram att du alltid vet var vägen slutar.


Hastighetsanpassning

pekar skylt

Håll ett varierat tempo!
Var inte rädd för att få upp farten när det är fritt om du har god sikt och bra väglag. Om du däremot skall passera en skymd korsning eller utfart får inte farten vara högre än att du kan stanna ifall något hinder skulle uppstå. Tänk på att det finns barn på landet också! Håll en varierad hastighet och kör efter förutsättningarna. Kör inte fortare än att du kan stanna om ifall att…Vägens hastighetsbegränsning är den absoluta maxhastigheten du får köra i. Du måste inte köra i 70 km/t, bara för att det råkar vara den rådande hastighetsbegränsningen på vägen. Kör med fantasi! Tänk risker…


Här bör du fundera lite extra över vilken hastighet du håller….


Utfarter

Sikten bestämmer farten! Farten vid utfarter skall inte vara högre än att du kan stanna om exempelvis ett barn springer ut. Använd bromsberedskap om du har dålig sikt. Titta extra på utfarten för att se om där kommer någon. Om utfarten är placerad på höger sida av vägen kan du placera dig lite närmre mitten för att skapa extra utrymme till utfarten. Inta bromsberedskap vid behov.

Några exempel…..
Klicka på bilderna för att förstora.

utfart11111

Här är huset omgärdat av buskar. Sänk hastigheten när du närmar dig och håll utkik efter utfarten. Inta eventuellt bromsberedskap.

utfart putsat hus1
Här kan man misstänka att utfarten är placerad strax efter huset. Sänk hastigheten när du närmar dig och håll utkik efter utfarten. Inta eventuellt bromsberedskap.

utfart god sikt
Här är sikten mycket bättre! Utfarten är på vänster sida och sikten är dessutom god. Här finns ingen anledning att sakta ner.

Svängar

Som nybörjare kan det vara svårt att anpassa farten in i svängarna. Farten blir lätt för hög.

Hur gör jag för att få rätt fart in i en kurva?

svängar titta långt suddig

Jo, allt handlar om hur du tittar!

Som nybörjare har man en tendens att endast titta på kurvan och inte genom kurvan.

Genom att titta på ytterkanten av svängen konstaterar man endast att där är en sväng.

svängar titta långt

Först när man tittat genom svängen förstår man hur pass snäv kurvan är och kan anpassa farten därefter.

Obs!! Detta är det stora tricket med att få farten rätt in i svängarna!

sväng backkrön vinkel1
Vid skymda kurvor är det svårt att titta genom kurvan. Försök då skaffa dig en uppfattning av hur snäv kurvan är genom att titta på vilken vinkel vägkanten har i slutet av kurvan.

Som nybliven bilförare blir man lätt fartblind och missbedömer sig egen fart. Var misstänksam till vad du själv känner. Om du har tittat långt fram genom svängarna och likväl kör för fort in i svängarna kan detta bero på fartblindhet. Prova då att köra lite saktare än du hade tänkt dig in i nästa sväng och var misstänksam mot vad du själv känner.

Enligt min egen högst ovetenskapliga undersökning har det visat sig att betydligt fler olyckor inträffar på grund av att man kört för fort in i en sväng än att man kört för sakta in i en sväng!…

Backkrön och skymda kurvor

skymd kurva kyrkan
Håll nere farten om du kör på en smal väg och närmar dig ett backkrön eller en skymd kurva. Du vet ju inte vad som finns på andra sidan? Där är kanske en traktor eller en lastbil som du snart kommer att möta? Risken är att dom på grund av sin bredd täcker upp hela vägen när ni möts.

Järnväg

När du väljer vilken fart du skall hålla när du närmar dig en järnvägskorsning, spelar det ingen större roll huruvida korsningen är bevakad eller obevakad. Det som spelar störst roll är sikten.

Datorer, kan du alltid lita på att dom fungerar?

Nej… Kanske inte?

Detsamma gäller med bommar och ljus vid järnvägskorsningar. Du kan inte alltid lita på att säkerhetssystemen fungerar. Därför är det viktigt att du alltid tittar åt sidorna i god tid när du närmar dig en järnväg och anpassar farten efter sikten. Kör inte fortare än att du kan stanna om ifall att…

skymd jvg1
Här är det viktigt att hålla en låg fart fram mot järnvägskorsningen pgr av den dåliga sikten.

Gasa på när du konstaterat att det är fritt.
Minimera tiden du befinner dig på spårområden.

jvg god sikt1
Om sikten är god och det är fritt finns det ingen anledning att sakta ner.

Så med andra ord! Anpassa farten efter sikten Och håll utkik efter tåg. Ett tåg kan ha en bromstrräcka på uppemot 1300 meter. Trots att lokföraren sett att där är en bil på spåret kan han/hon förmodligen inte göra så mycket åt situationen.

 

Viltfara

hjortdjur
En risk som till största del är förknippad med körning på vägar utanför tätbebyggt område är viltfaran. Läs av omgivningarna och var misstänksam. Anpassa farten efter sikten. Var misstänksam om du kör i ett område med skog och buskar vid vägen och titta åt sidorna för att kunna upptäcka om något djur kommer utspringande. Det är dock ingen garanti att det inte kommer ut något djur på en väg som går över en åker utan träd. Så håll koll åt sidorna även där.

Viltstängsel är absolut ingen garanti för att inga djur kommer ut på vägen. Ibland lyckas djuren ta sig in på vägen även om där är viltstängsel.

Tänk på att viltfaran är förhöjd vid…..

ÄLG2

 • Gryning/skymning
 • Brunsttid och jakt(September-Oktober)
 • Vintertid med mycket snö på(djuren tar sig lättare fram utmed vägarna)
 • När älgkorna stöter bort fjolårskalvarna(Maj-Juni)

Älgar har inget trafikvett och absolut ingen gedigen körkortsutbildning!

 

Löv, grus, hösten…

löv

Läs av underlaget. På våren, hösten eller vintern kan vägen bli hal på grund av snö eller is. Vägen kan även kan bli hal av andra anledningar. Vid vissa tider kör bönderna mycket med sina traktorer. Traktorerna drar ofta med sig lera och grus ut på vägen och greppet blir därför sämre. Detta inträffar oftast under våren och hösten. Under hösten faller löven. Löv på vägen kan bli hala.

Grusväg

grusväg

Om du kör på en grusväg kan du räkna med att greppet överlag är sämre än om du kör på en asfalterad väg och bromssträckan blir därför längre. Det luriga med att köra på en grusväg är att greppet är högst varierat. På vissa sträckor kan du ha ganska bra grepp på grund av att grusen är hårt packad. På andra sträckor ligger grusen löst och du har därför sämre grepp. Försök att läsa av underlaget och anpassa farten. Vid körning på grusväg behöver du oftast sakta ner lite extra inför svängarna. Om du kör för fort in i en sväng riskerar du att få sladd. Som tidigare nämnts så blir bromssträckan ofta längre på en grusväg. Ha detta i åtanke när du exempelvis skall passera utfarter eller närmar dig backkrön.

Sammanfattning….

 

rak väg utan utfartrak väg med utfart

 • Var misstänsam och kör med fantasi!
 • Titta långt fram
 • Var uppmärksam vid exempelvis utfarter, järnvägskorsningar och när du misstänker att det är risk för vilt
 • Anpassa farten efter förhållandena! Rörlig hastighet! Sträva efter att köra i hastighets begränsningen om det är det fritt, god sikt och bra väglag. Håll nere farten vid exempelvis skymda utfarter, snäva kurvor och backkrön på smala vägar. Bilderna till höger är tagna på samma väg. På bilden till vänster skall du precis passera en skymd utfart. Där måste du köra så pass sakta att du kan stanna om ett barn springer ut. På bilden till höger kör du lite fortare. Det är fritt!


Lycka till med ditt körkort! 🙂

2 svar på ”Så här kör du på en mindre landsväg!”

 1. Hej!
  Tack för en bra hemsida med många bra tips, jag är handledare och vi kör mest privat så denna sida var toppen att låta eleven läsa igenom innan vi ska ut på landsvägen och köra imorgon 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *