Skall jag använda bromsen vid krypkörning?

Ett vanligt nybörjarfel är att man använder bromsen vid krypkörning.

Sträva efter att använda endast kopplingen för att reglera farten vid krypkörning. Om du tycker det går för fort pressar du ner kopplingen och om det går för sakta lyfter du upp kopplingen. I en ideal värld behöver man som regel inte använda bromsen vid krypkörning på plan mark.

koppling v

Vad många nybörjare gör fel är att dom lyfter upp kopplingen en aning för mycket och bilen rullar iväg fortare än dom tänkt. Vad dom sedan gör är att dom håller kvar kopplingen i dragläget och bromsar för att sänka farten.

Detta gör att motorn låter ansträngd och det är kanske inte så konstigt?

Genom att hålla kvar kopplingen i dragläget har man berättat för bilen att den skall öka farten. Samtidigt berättar man att den skall sakta ner genom att bromsa. Bilen får med andra ord blandade budskap!

Ok! Men vad skall jag göra om jag råkat lyfta upp kopplingen för långt och känner att farten är för hög? Jag måste väl få bromsa då?

Du får bromsa! Men pressa ner kopplingen under draglaget först, så att du inte ger bilen blandade budskap. Glöm sedan inte att släppa bromsen innan du lyfter upp kopplingen för att öka farten igen.

Så med andra ord, sträva efter att använda endast kopplingen när du krypkör. Om du måste använda bromsen se till att inte ha kopplingen i dragläget samtidigt.

 

Två undantag!

  1. Om du krypkör i en nerförsbacke kan du som regel justera farten endast med hjälp av bromsen. Du behöver inte lyfta upp kopplingen till dragläget för att bilen skall komma i rullning, backen sköter jobbet.
  2. Detta inlägget handlar om manuellt växlade bilar. På en automatväxlad bil använder du endast bromsen när du krypkör