9 myter om körprovet!

9 myter om körprovet!

-Om jag får motorstopp så blir jag kuggad direkt?…..

Nej, förmodligen inte! Det handlar om var du får motorstoppet.

Om du får ett motorstopp på exempelvis en parkeringsplats så innebär ju inte detta någon risk för att något allvarligt kan inträffa. Motorstoppet äventyrar ju inte trafiksäkerheten.

Om du däremot skall ta en lucka och köra ut på en 90 väg så kan det vara livsfarligt att få ett motorstopp. Då blir du kanske kuggad på grund av att det uppstod en farlig situation som följd av motorstoppet.

-Om jag fått i uppgift att följa skyltarna mot exempelvis Göteborg och missar en skylt blir jag kuggad…..

Nej, förmodligen inte på grund av att du missat en enda skylt. Då får du hitta ett lämpligt ställe att vända på och sedan följa skyltarna mot Göteborg.

Om du däremot missar flera skyltar så är detta ett tecken på att du inte tittar bra nog och då riskerar du att bli kuggad. Glöm inte att där är skillnad på ”skylt” och ”skylt”.

Om du missat en tex, en förbud mot trafik med motorfordon skylt så hade du däremot förmodligen blivit kuggad. Att inte komma till Göteborg är inte olagligt, att köra förbi en förbudsskylt är däremot olagligt!

-Alla inspektörer är sura och griniga…..

Ja, dom är ungefär som en tjurar i en tjurfäktningsarena med pms.

Nej!!! Skämt åsido, dom är människor precis som du och jag. Överlag måste jag säga att bemötandet på Trafikverket brukar vara mycket bra.

Det kan hända att inspektören inte pratar så mycket med dig under körprovet. Orsaken till att inspektören väljer att vara tyst är att han/hon vill att du skall kunna koncentrera dig på körningen och inte bli distraherad av en massa prat. Om du vill prata, så bara prata på. Många inspektörer frågar innan ni kör om du vill prata under körningen. Det är du som bestämmer.

-Jag kan inte överklaga inspektörens beslut om han/hon har kuggat mig…..

Du kan alltid ringa och klaga. Men du kommer förmodligen ingen vart med det. Tänk istället på vad du kunnat göra bättre och rätta till det vid nästa uppkörning.

-Kan inspektören ställa frågor om körningen efter körprovet…..?

Ja du kan få frågor efter körprovet. Du har kanske gjort något tokigt och inspektören vill veta om du själv har märkt felet du gjort. Om du är medveten om vad du gjort fel och förklarar vad som blev tokigt och hur du istället borde gjort så kan detta betyda att du blir godkänd istället för underkänd.

-Inspektören får luras på körprovet……

Nej, inspektören luras inte.
Det kan däremot hända att ni kört rakt fram i några korsningar utan att inspektören sagt något. Sedan kommer du till en korsning där du inte får köra rakt fram längre. Där är en förbudsskylt. Det är din uppgift att uppmärksamma skylten och svänga. Inspektören kommer inte be dig att svänga in på en gata där du inte får lov att köra, för att sedan kugga dig.

Med andra ord…
Om du inte får några instruktioner kör du bara rakt (under förutsättning att skyltarna säger att du får köra rakt). Om inspektören ber dig att svänga så är tanken att du skall svänga.

-Inspektören är en gammal gubbe…..

Inspektörerna är kvinnor och män i blandade åldrar.

-Inspektören vill att du ska kugga…..

Nej, det ligger inte i inspektörens intresse att du blir kuggad!

Det ligger i inspektörens intresse att du är en säker bilförare när du släpps ut i trafiken på egen hand.

En personlig reflektion….
Om du hade varit inspektör och åkt med på ett körprov och du funderar på om du skall godkänna eller underkänna eleven. Körningen har varit lite blandad och du känner att du har lite svårt att bestämma dig, skall du underkänna eller godkänna körningen? Vad tror du är enklast för dig själv? Att underkänna och eventuellt få en tråkig diskussion med en sur körkortstagare i bilen. Eller att godkänna och slippa en tråkig diskussion…..

Nu är ju detta absolut inget som skall ”färga” beslutet och jag är säker på att alla inspektörer är mer professionella än så. Nåväl, en tanke bara…

-Det är svårare när man gör privat körprov…..

Nej, det är inte svårare att köra upp privat körprov!

Att fler blir kuggade som privatister beror på att dom som regel har sämre förkunskaper när dom kommer till provet än elever som kört på trafikskola. Dom ”chansar” oftare.

Lycka till med körkortet! 🙂