Underkänd på uppkörningen. 5 råd och tankar till dig!

Underkänd. Hur går jag vidare?

Jag berättade i ett tidigare inlägg att jag själv blev underkänd på min första uppkörning. Jag vet hur du känner dig! Du är i gott sällskap med 1000 tals andra körkortstagare som blir underkända årligen.

Tänk så här!

Kostnaden för att äga en bil blir förmodligen högre än kostnaden för ett omprov. Om du kommit så pass långt i din körkortsutbildning att du faktiskt bokat ett körprov borde det betyda att du inte har så mycket kvar att öva på och att det därför inte kan röra sig om en särskilt stor investering av tid och pengar innan kan göra ett omprov.

Om du slår ut kostnaden för körkortet med antal år du faktiskt kör bil så blir det inte så mycket per år. Bilkostnaden kommer förmodligen bli mycket högre.

Hur gammal är du?

Om du får vänta någon månad på ett omprov efter att du blivit underkänd är den månaden faktiskt inte särskilt länge om du jämför med hur många månader du har levt. När du sedan fått ditt körkort och åren har gått kommer du säkert inte uppfatta den månaden som en särskilt lång tid. Kanske inte det bästa rådet. Jag vet! Men tiden läker alla sår! 🙂

Gillade du inte inspektören?

Sannolikheten att du får samma inspektör igen är oftast ganska liten. Inspektörerna har på dom flesta provkontoren ett rullande schema där dom är på olika orter under veckan.

Blev du rent för nervös?

Känner du att det spelar ingen roll hur många gånger du kör upp för nervositeten kommer göra att du blir underkänd?

Du har redan varit på en uppkörning och vet ju precis hur det fungerar. Nästa gång är det ingen ny situation för dig. Det brukar bli lättare när man fått någon sorts “hemma” känsla över en situation. Nästa gång vet du hur det funkar och risken att du blir underkänd minskar!

Prova gärna att övningsköra med en lärare du aldrig kört med förut. Be läraren att lektionen skall fungera som en uppkörning. På så vis vänjer du dig vid situationen. Detta kräver att du kör på en trafikskola.

Viktigaste rådet!!!

Öva mer på dom sakerna du blivit underkänd på. Om provet kräver att du är 100%. Öva då tills att allt sitter till 130%. Man kan skylla mycket på nervositet men det finns en anledning till att du blivit kuggad.

Om du är 100% på att, t ex parkera när du inte är nervös kommer du förmodligen inte klara det under press och då blir du underkänd. Du kommer förmodligen tappa några procent på grund av nervositet. Om du däremot är stensäker(130%) på att parkera har du råd att tappa lite. Du är fortfarande över 100%!

Lycka till med körkortet! Nästa gång blir du inte underkänd! 🙂