Trafikplatser med två cirkulationsplatser

Att navigera sig genom trafikplatser med flera cirkulationsplatser kan vara en utmaning när du skall ta körkort.

Det är oftast enkelt att ta sig igenom cirkulationsplatserna från vissa håll och lite svårare från andra. Allt är beroende av var du tänker köra efter cirkulationsplatserna. Som med allt annat inom bilkörning är resultatet beroende av hur du planerar din körning.

Planering är A och O!

Trafikplats Lund Södra

Två rondeller. Kör så här.

Som exempel har jag använt mig av trafikplats Lund Södra i Lund. Min trafikskola ligger i Lund.

Som körkortstagare brukar sträckningarna Centrum-Kalmar och Värpinge-Kalmar vara dom svåraste att köra. Här kör du igenom båda cirkulationsplatserna.

Den ena trafikplatsen är inte den andra lik men det finns många liknande ställen i landet. Oftast kan man använda sig av samma “grundtänk” på flera olika ställen.

Sträckningen Lund C- Kalmar.

Två cirkulationsplatser. Kör så här.

Du kör på Malmövägen och skall köra mot Kalmar(se bilen i det nedre högra hörnet). Strax innan cirkulationsplatsen finns en körfältsvägvisare som berättar att du skall svänga åt vänster i cirkulationsplatsen för att komma till Kalmar(1).

Två cirkulationsplatser. Körfältsvägvisare

Att följa den första körfältsvägvisaren mot Kalmar är kanske inte så svårt. Vägmärket visar klart och tydligt att du skall svänga åt vänster.

Som nybörjare är det lätt att man nöjer sig med vad som står på det första vägmärket och därför glömmer var man skall efter cirkulationsplatsen. Man byter körfält i cirkulationsplatsen och kör ur i höger körfält.

Bekymret är att man måste placera sig i vänster körfält inför nästkommande cirkulationsplats om man skall köra mot Kalmar.

Det högra körfältet leder inte till Kalmar. Avståndet mellan cirkulationsplatserna är kort och det kan vara svårt att lyckas byta till vänster körfält. Speciellt om det där är många fordon i det vänstra körfältet.

OK! Vad skall jag göra för att köra ”rätt” i cirkulationsplatserna?

Svaret är enkelt! Du fick det i början av inlägget!

Två cirkulationsplatser. Kör så här om du skall svänga åt vänster i båda

Genom att titta långt fram och planera körningen så löser du det!

Titta igenom cirkulationsplatsen när du närmar dig den. På så vis ser du vilket körfält du behöver inför nästa cirkulationsplats.

Sträckningen Värpinge – Kalmar

En annan sträckning som kan vara svår att köra för körkortstagare kan vara sträckningen Värpinge – Kalmar.

Du kör på 108:an och skall köra mot Kalmar.

Strax innan den först cirkulationsplatsen finns en översiktstavla som berättar var dom olika vägarna leder (siffran 1).

Två cirkulationsplatser. Översiktstavla

Översiktstavlan berättar att du närmar dig två cirkulationsplatser.

För att komma till Kalmar behöver du köra rakt igenom den första cirkulationsplatsen och därefter svänga åt vänster i den andra cirkulationsplatsen.

Så här långt är det ganska enkelt!

Strax innan den första cirkulationsplatsen finns även en körfältsvägvisare(2). Den berättar att du kan välja båda körfälten om du skall köra rakt igenom cirkulationsplatsen.

Ett vanligt misstag här är att man väljer höger körfält eftersom att man är van vid att placera sig i höger körfält när man skall köra rakt igenom cirkulationsplatser.

Observera att anvisningen mot Kalmar är placerat över vänster körfält och inte höger körfält!

Bekymret är att man då även kör ur cirkulationsplatsen i det högra körfältet. Här behöver man vara placerad i det vänstra körfältet inför nästa cirkulationsplats för att komma till Kalmar.

Avståndet mellan cirkulationsplatserna är kort och det kan vara svårt att lyckas byta till vänster körfält.

Ok! Men vad skall jag göra om jag råkat köra ur i höger körfält och inte kan byta till vänster körfält?

Det är klart att det är kul att komma dit man tänkt komma, dvs mot Kalmar i detta fallet. Men glöm inte att om du skall byta körfält så måste det ske utan fara.

Om du inte kan byta körfält på grund av all trafik så är väl det inte hela världen?

Kör dit det körfält du kör i tar dig, i detta fall rakt igenom cirkulationsplatsen. Sedan är det bara att hitta ett ställe att vända på och därefter ta dig till Kalmar.

En del illustrationer i detta inlägget visar en förenklad/förtydligad bild av verkligheten. Detta betyder att de kanske inte motsvarar verkligheten till 100%.


Vill du lära dig mer?

Bilderna och texten är hämtad ifrån Trafikpedagogernas gratis E-bok “Ta körkort i Lund”. Dom flesta råden i boken går att använda i alla städer.

Klicka här för att ladda hem boken!

Tycker du att det är svårt att köra i cirkulationsplatser?

Klicka här för att läsa mer om hur du kör i en cirkulationsplats!

Lycka till med körkortet! 🙂