Stoppsträckan

.
Voiced by Amazon Polly


Indelning

Tycker du att det är svårt med de olika sträckorna?

Att räkna ut stopp, reaktions- och bromssträckor är något som många kämpar med när de skall ta körkort. Med andra ord, du är i gott sällskap!

Jag kan trösta dig med att jag någon gång i 8:e klass under matematiklektionerna skulle lära mig pythagoras sats. Jag lärde mig aldrig pythagoras sats och resterande av tiden jag tillbringade på matematiklektioner på skolan kändes ungefär som som när en dator hänger sig och till slut kraschar. Man kan kanske säga att matematik inte riktigt är min starka sida? Men jag är ganska snabb på multiplikationstabellen och det räcker med goda mått för att kunna räkna ut de olika sträckorna. Om du inte lyckats förstå hur det fungerar med hjälp av att läsa körkortsboken så kan det här kanske hjälpa dig? Till och med jag klarar det!

Ta en titt på bilden.

stoppsträckor1

Stoppsträckan

Stoppsträckan är den sträcka bilen rullar från att du sett faran tills att bilen har stannat. Stoppsträckan består av två delar. Reaktionssträckan och bromssträckan. Reaktionssträckan är den sträckan bilen rullar ifrån att du sett faran tills att du börjar bromsa.
Bromssträckan är den sträckan bilen rullar ifrån att du börjat bromsa tills att bilen står stilla.

Reaktionssträckan

reaktionssträcka1

Så här räknar du ut reaktionssträckan…

Reaktionssträckan är den sträckan bilen rullar ifrån att du sett faran tills att du börjar bromsa. Hur långt bilen hinner rulla innan man bromsar beror på ens reaktionstid. Reaktionstiden beror på föraren. Om föraren är ouppmärksam eller stressad kan detta påverka reaktionssträckan. En erfaren bilförare har oftast en kortare reaktionstid och därmed även en kortare reaktionssträcka.

Man brukar räkna med att en genomsnittlig reaktionstid från att man har sett faran tills att man bromsar är 1 sekund. För att få reda på reaktionssträckan måste vi räkna ut hur långt bilen rullar på 1 sekund.

Det är enkelt! Gör så här….

Ta den första siffran i hastigheten och multiplicera med siffran 3 så har du ett svar som är tillräckligt nära sanningen.

Några exempel…
Om du kör i 50km/t, Tar du siffran 5 i 50 och multiplicerar med 3. 5*3= 15m. Reaktionssträckan i 50km/t är ca 15m.
Om du kör i 70km/t, Tar du siffran 7 i 70 och multiplicerar med 3. 7*3= 21m. Reaktionssträckan i 70km/t är ca 21m.
Om du kör i 90km/t, Tar du siffran 9 i 90 och multiplicerar med 3. 9*3= 27m. Reaktionssträckan i 90km/t är ca 27m.

Om jag kör i 100 då???

Enkelt! Om du kör i 100km/t, Tar du dom två första siffrorna i 100 och multiplicerar med 3. 10*3= 30m. Reaktionssträckan i 100km/t är ca 30m. Så med andra ord om du kör i över 100km/t tar du dom första två siffrorna och multiplicerar med 3.

VIKTIGT!
Du har kanske uppmärksammat att om man ökar farten, ökar längden på reaktionssträckan proportionellt mot ökningen av farten!

Bromssträckan

Bromssträckan behöver du som tur är inte räkna ut. Bromssträckan är beroende på många olika faktorer som, t ex, däckens friktion mot vägen, hur effektiva bromsar bilen har, bilens vikt, osv…

Vad du däremot behöver kunna räkna ut är hur mycket längre bromssträckan blir om du ökar hastigheten, t ex, en, två, tre eller fyra gånger. En fråga kan se ut så här….

Du kör i 50km/t och din bromssträcka är 10m. Hur lång blir din bromssträcka om du ökar farten till 100km/t?

Det finns olika sätt att få fram bromssträckan. Här följer två metoder att få fram bromssträckan…

bromsssträcka lista2

Metod 1

Memorera listan. I listan kan du se att bromssträckan blir 4 gånger längre om du dubblar farten.

VIKTIGT!
Du har kanske uppmärksammat att bromssträckan ökar i kvadrat med hastighetsökningen. Den blir med andra ord inte dubbelt så lång när vi dubblat hastigheten. Den blir mycket längre!!!

bromsssträcka alt 2

Metod 2

Första frågan du ställer dig är. Hur många gånger har jag ökat hastigheten?

I ovanstående fråga, från 50km/t till 100km/t. Jag har alltså ökat farten 2 gånger.

Multiplicera sedan ökningen med sig själv 2*2=4.

Bromsträckan har blev 4 gånger längre i 100km/t än i 50km/t.

bromsssträcka alt 2 1 uträkning

I 50 km/t var bromssträckan 10m.

Vi har just konstaterat att den blir 4 gånger längre i 100km/t

4*10=40m

Frågan var:

Du kör i 50km/t och din bromssträcka är 10m. Hur lång blir din bromssträcka om du ökar farten till 100km/t?

Svaret är: 40 meter!

Fixar du det nu? Vi testar en lite svårare fråga!

Din bromssträcka i 20km/t är 2meter. Vad blir din stoppsträcka i 80km/t?

För att få reda på vad stoppsträckan är i 80km/t måste vi ta reda på vad reaktions och bromssträckan i 80km/t är. Stoppsträckan består ju av dom båda.

Vi börjar med reaktionssträckan i 80km/t. Kommer du ihåg hur du gör för att räkna ut den? Om du inte gör det kan du ta en titt längre upp i inlägget innan du läser vidare!

Jo, Reaktionssträckan är den enkla biten! Du multiplicerar den första siffran i hastigheten med siffran 3 för att ta reda på reaktionssträckan. 3*8=24meter. Reaktionssträckan i 80km/t är 24meter.

Nu räknar vi ut bromssträckan!
Vi vet bromssträckan i 20km/t är 2meter. För att få reda på vad den är 80 kan vi använda någon av dom 2 metoderna jag nämnt.

För utmaningens skull använder vi oss av metod 2.

 

Så första frågan är…..

Hur många gånger har vi ökat farten?

Vi har ökat farten från 20 km/t till 80 km/t, dvs 4 gånger! (4*20=80)

Sedan multiplicerar ökningen med sig själv, dvs 4*4=16.

Bromssträckan har blivit 16 gånger längre!

Hur lång var bromsträckan i 20km/t?

Jo, 2meter och i 80km/t är den 16 gånger längre.

16*2meter=32meter. Så bromssträckan i 80km/t är 32meter!

Frågan var…
Din bromssträcka i 20km/t är 2meter. Vad blir din stoppsträcka i 80km/t?

Vi har precis räknat ut att reaktionssträckan i 80km/t blev 24 meter och att bromssträckan blev 80 meter.

Reaktionssträcka 24 meter + Bromssträcka 32 meter = Stoppsträcka 56 meter

Svar= 56 meter!

Sammanfattning

bromsssträcka lista1

stoppsträckor jämförelse3

Reaktionssträckan ökar proportionellt mot hastighetsökningen. Dvs, dubblar du hastigheten blir reaktionssträckan dubbelt så lång , tripplar du hastigheten blir reaktionssträckan tre gånger så lång, osv…

Bromssträckan ökar med kvadraten på hastighetsökningen. Dvs, om du dubblar hastigheten blir bromssträckan fyra gånger längre, tripplar du hastigheten blir bromssträckan nio gånger så lång, osv…

Så här räknar du ut…

Multiplicera den första siffran i hastigheten med 3 så får du reda på hur många meter din reaktionssträcka är.

Bromssträckan

Alternativ 1. Lär dig listan.
Alternativ 2. Ställ frågan= Hur många gånger har hastigheten ökat? Multiplicera sedan ökningen med sig själv så får du reda på hur många gånger längre bromssträckan är i den nya hastigheten.

OBS!!
Du kan få frågor på ditt teoriprov som kräver att du kan göra dom olika uträkningarna vi gjort i detta avsnittet.

Att kunna räkna ut dom olika sträckorna kan kanske vara bra att kunna?
Men viktigast i sammanhanget är att du har en förståelse för att det ofta är mycket svårare att få stopp på bilen än du kanske tror. Bromssträckan blir inte dubbelt så lång om du dubblar hastigheten. Den blir MYCKET LÄNGRE!

Tänk dig för innan du ökar hastigheten!

Lektion etiketter: övrigt
Tillbaka till:Genvägen till körkortet > Övrigt