Behöver jag vrida hela kroppen när jag tittar i döda vinkeln?

Nej, du behöver oftast inte titta i döda vinkeln. Förutsatt att speglarna är rätt inställda!

De grå fälten ser du i speglarna. Det röda är döda vinkeln

Det räcker att du vrider huvudet så långt du kan utan att vrida kroppen. Om du exempelvis skall starta från en vägkant tittar du först i innerspegeln och sen i ytterspegel och därefter i döda vinkeln. Detsamma gäller inför ett körfältsbyte eller om du skall svänga i en korsning.

I och med att du innan du tittar i döda vinkeln tittat i ytterbackspegeln finns det ingen anledning att vrida hela kroppen när du tittar, du tittar då in i spegelns sektor som du just tittat i.

Nackdelen med att vrida hela kroppen är att man som nybörjare, speciellt om man spänner sig lätt drar med ratten när man vrider kroppen. Det är då lätt att råka dra med bilen när man tittar i dödavinkeln när man skall göra ett körfältsbyte och i värsta fall krockar med fordon som kör vid sidan om.

Försök få som vana att redan från början i utbildningen när du tittar i döda vinkeln endast vrida huvudet. Det blir snabbt en ful ovana att vrida på hela kroppen som blir svår att att bli av med ju längre i utbildningen du kommer.

Lycka till med körkortet! 🙂