Parkerat? Osäker på om du har raka hjul?

Som nybliven bilförare kan det vara svårt att veta när hjulen är raka. Vid parkering är det lätt att man glömmer bort vid vilken punkt man har raka hjul. Jag hoppas att filmen kan hjälpa dig som kämpar med just detta!

I filmen sker all styrning med stillastående hjul för att förtydliga hur styrningen fungerar. Försök att undvika att styra när bilen står stilla. Det är inte bra för bilens hjulupphängning men den tar förmodligen inte skada om du endast gör det i en mindre omfattning.

Här är filmen i skriven text…

Gör följande test så lär du dig när du har raka hjul.

Stå stilla med bilen. Bromsa inte. Styr åt vänster tills att det inte går att styra mer. Släpp ratten och styr lite åt höger tills att det ser ut som att hjulen är raka på ratten(ca ¼ -3/4 varv, beroende på bilmodell). Se siffran 1 på illustrationen.

Styr ytterligare ett varv till höger tills att ratten ser likadan ut. Se siffran 2 på illustrationen. Styr sedan ytterligare ett varv till höger tills att ratten ser likadan ut. Se siffran 3 på illustrationen. Styr ytterligare till höger tills att det inte går att styra mer och släpp ratten.

-Var tror du att du hade raka hjul?

Du konstaterade säkert att där räknat från rattens ändläge(när det inte gick att styra mer) fanns 3 läge där ratten var rak. Läge 2 är alltid det rätta. Där har du raka hjul.

Om du är osäker om hjulen är raka kan du göra ett enkelt test….

Styr ratten till det närmsta läget där ratten ser rak ut.
Kör fram endast någon cm. Om bilen då rullar åt höger så styr du ett varv åt vänster. Om bilen rullar åt höger, styr du ett varv åt vänster.

Om bilen rullar rakt, ja då är hjulen raka.

Det är inte bra för bilens hjulupphängning att stå stilla och styra. Bilen tar förmodligen inte skada om du endast gör det i en mindre omfattning.

 

Lycka till med körkortet! 🙂

Förstår du körkortsteorin när du läser på denna sidan?

Köp tillgång till vårt kompletta teorimaterial!

Endast 99:-
ERbjudande