Behöver jag alltid använda mig av grundgas när jag startar?

Grundgas, eller inte?

Vi börjar med att titta på hur du gör en start…

Vi utgår ifrån att du har släppt parkeringsbromsen, håller kopplingen nere och har lagt i 1:an.

Vad du sedan gör är att du lyfter upp kopplingen till dragläget och låter bilen skjuta fart. När bilen rullat iväg kan du lyfta upp kopplingen helt och därefter gasa för att komma iväg.

-Men vänta lite behöver jag inte gasa lite när kopplingen är i dragläget, dvs ge grundgas?  Dör inte motorn då?

Jo, det gör den kanske, eller inte?
Allt beror å hur snabb start du vill göra och vilken typ av motor din bil har…
Om du kör med en dieselbil behöver du oftast inte ge någon gas när du lyfter upp kopplingen. Förutom om du behöver göra en snabb start.
Om du kör med en bil med svagare motor som dessutom är bensindriven behöver du oftare ge grundgas.

Behöver jag alltid använda mig av grundgas när jag startar?

-Hur vet jag om jag behöver ge grundgas då?

Om du känner att bilen låter ansträngd eller att du får motorstopp vid en snabb start så kan det bero på att du borde gett lite grundgas i samband med starten.

Glöm inte att det stora tricket med att göra mjuka starter utan motorstopp är att låta bilen göra starten åt dig genom att stanna kvar med kopplingen en liten stund i dragläget.

Försök undvika att ge grundgas så ofta det går. Att ge grundgas när du inte behöver göra det medför att du får en högre bränsleförbrukning. En högre bränsleförbrukning innebär även högre utsläpp.

Så med andra ord om du inte bryr dig om miljön och vill sponsra bensinbolagen så är rikligt med grundgas en bra grej. Om du bryr dig om miljön och vill använda dina pengar till annat än bränsle, begränsa din användning av grundgas.

Mer information som inte handlar om grundgas

I detta inlägg har jag endast skrivet om hur du gör när du vill få bilen i rullning och starta. Glöm inte att du även måste se dig om och blinka innan du kör iväg!

Ta gärna en titt här om du vill veta mer om skillnaden mellan att köra en diesel och en bensindriven bil http://www.xn--vningskrning-3ibh.com/vad-ar-det-for-skillnad-pa-att-ovningskora-med-en-bensindriven-jamfort-med-en-dieseldriven-bil/

Lycka till med körkortet! 🙂

Förstår du körkortsteorin när du läser på denna sidan?

Köp tillgång till vårt kompletta teorimaterial!

Endast 99:-
ERbjudande