Vilka växlar skall jag välja i olika hastigheter?

Detta inlägg handlar om vilken växel som är din “transportväxel” ,dvs den växel du väljer när du redan accelererat och är uppe i den hastighet du tänkt hålla.

Mina elever frågar ofta om vilka växlar dom skall använda i olika hastigheter. Att ge ett generellt svar som fungerar på alla bilar är omöjligt. Vilken växel du skall använda är helt beroende på bilens utväxling och typ av motor(bensin/diesel). Det viktiga att tänka på vid val av växel är vilket varvtal du vill köra i och inte vilken hastighet du vill köra i.

Vad jag menar med detta är att du bestämmer vilken hastighet du vill köra i och ökar farten genom att gasa och väljer växlar därefter.

Vad jag dock har märkt är att om du redan accelererat och kommit upp i den hastighet du vill köra i ofta kan välja växel enligt följande om du har en 6 växlad bil…

vxl

1:an kör du bara någon enstaka billängd i. Därefter växlar du till 2:an. 3:an kan du växla till i 30km/t. 4:an i 40. 5:an i 50 och 6:an i 60.

På vissa bilar måste du kanske lägga till några km/t extra innan du växlar upp, dvs du växlar upp till exempelvis 3:an i 35, 4:an i 45 osv….

Om du lagt i en för hög växel kommer du märka det genom att bilen går ryckigt. Prova dig fram på din bil!

Om du väljer växel enligt ovanstående modell kommer du förmodligen köra i ett lågt varvtal, ca 1000-1200 varv/min.

Lågt varvtal = låg bränsleförbrukning!
Högt varvtal = hög bränsleförbrukning.

Detta gäller om du redan är uppe i den hastighet du vill köra i. Dvs du startar i 1:an och växlar till 2:an och växlar sedan upp till 4:an när du är uppe i 40km/t om du tänkt hålla 40km/t.

Så med andra ord om du skall accelera upp till en högre fart ex 90 väljer du inte 4:an i 40. Utan kanske vid 60 för att inte tappa kraft. Tar du 4:an redan i 40 kommer du efter att du växlat få ett lågt motorvarv och tappa kraft, dvs bilen accelerar dåligt och du får en högre bränsleförbrukning.

Genom att växla upp i vid rätt tillfälle kommer du spara bränsle. På så vis blir dina bilrelaterade utgifter mindre när du så småningom fått ditt körkort.

Gillade du vad du läste på denna sidan?

Köp tillgång till vårt kompletta teorimaterial!

Endast 99:-
ERbjudande