Ta körkort 2015? 10 råd!

Nytt år och nya möjligheter!

körkort 20152014 har blivit 2015. Har du gett några nyårslöfte?

Börja träna? Äta nyttigare?  Trött på att vänta på bussen och lovat att du skall ta körkort under 2015?

Jag är nog inte rätt person att ge dig råd om träning eller kosthållning. Då slutar det nog med att du äter chips till frukost och anser att du motionerat när du gått till brevlådan och hämtat posten…


Nåväl, jag kan ge några råd om körkortet och vad du skall tänka på vid val av trafikskola!

 1. Prata med vänner och bekanta och fråga om dom har några råd om vilken trafikskola du skall välja.

 2. Titta gärna på http://www.eniro.se/ Sök en trafikskola och se hur många stjärnor skolan fått och vad folk skrivet. Kontrollera hur många omdömen trafikskolan fått. Om den endast fått ett fåtal omdömen, så är kanske inte dessa i sin helhet särskilt pålitliga. Med endast några få omdömen kan ett bra, eller ett dåligt omdöme ändra rejtingen rejält.

 3. Välj en skola som är medlem i STR (Sveriges Trafikskolors Riksförbund). STR ställer krav på sina medlemmar. Du kan läsa om kraven på STRs hemsida.

 4. Titta på priset. Kvalité kostar oftast pengar. Det kan mycket väl bli dyrare i slutänden om du väljer en lågprisskola där kvalitén är låg. Du riskerar då att behöva köra fler körlektioner.

 5. Om du exempelvis har dyslexi eller något funktionshinder är det all idé att välja en skola som har specialkompetens inom området.

 6. Välj gärna en skola med mer än en lärare. Om du känner att du inte trivs med din lärare har du då möjlighet att byta till en annan lärare.

 7. En bra trafikskola skall kunna erbjuda ett bra samarbete med din privata handledare. Du skall erbjudas att ha med din handledare under körlektionerna.

 8. Om du har ett annat modersmål än svenska och har lite svårt att förstå språket underlättar det kanske om du väljer en skola som kan erbjuda en lärare som pratar på ditt hemspråk.

 9. Börja i tid!
  Bästa tiden att ta körkort är i början av året. Det är lättare att boka tid för prov. Köerna inte som regel kortare vid denna tiden av året. Detsamma gäller med trafikskolorna. Det är lättare att boka körlektioner och du kan oftast välja och vraka mellan tider och lärare. Ja! Vädret är sämre, med du får ett mycket bättre körkort. Du lär dig att köra på olika väglag, vilket du inte gjort på sommaren.

 10. Om du trots allt planerar att ta körkortet till sommaren är det klokt att inte vänta med att skriva in dig på en trafikskola. Du riskerar annars att skolan är fullbokad och att det blir svårt att få tider.


Lycka till med körkortet! 🙂

 

2 svar på ”Ta körkort 2015? 10 råd!”

 1. Jag skulle inte råda att läsa Rejtas eller Eniros omdömen om trafikskolor, det är välkänt att det är dem själva som skrivit sina omdömen, alltså fejkade omdömen, Rejta fick backa efter mycket klagomål och har nu ordnat så att det inte går att fuska, problemet är att dem låtit alla omdömen vara kvar så det ser ut som det är skrivet av andra.

  Tips, kolla istället om dem har en facebook sida och läs omdömen där, eller på google, det går ju inte att fuska där i stor skala.

  1. Hej Peter!

   Du har förmodligen rätt angående Eniros omdömen.
   Frågan är bara vad man kan lita på? Tror inte Facebook är förskonade från fusk.
   Man får nog ta alla omdömen på nätet med en nypa salt…
   Det bästa är nog att prata med vänner och bekanta.

   Mvh
   Martin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *